Amerika’da Trafik ve Polis; Amerika’da trafik gerçekten çok farklı, özellikle kaldığınız süre boyunca, belki de hiç korna sesi duymayacaksınız.
Yollarda araç kullanan insanların, bırakın cadde ve sokak dönüşlerini, aynı yol üzerinde şerit değiştirdiklerinde bile, sağ veya sol şeride geçme durumlarına karşın, sinyal verdiklerini göreceksiniz.
Ayrıca, Amerika’da ki araç sürücülerinin, yaya geçitleri veya yaya geçitleri dışında, yola adım atan veya atmaya hazırlanan bir yayaya yol vermek üzere yavaşladıklarını ve durduklarını göreceksiniz.
Yolda hareket halinde iken, arkadan gelmekte olduğunu gördükleri bir ambulans veya itfaiye aracını gördükleri anda: Derhal araçlarını en sağa çekip, sabit bekleyerek o araca yol verdiklerini göreceksiniz.
Çünkü, insanların birbirine saygısı trafikte başlıyor. Bizim ülkemizde dikkat edin, saygısızlık ve hırçınlık trafikte başlıyor, özellikle sabah erken saatte, trafikteki insanların nasıl araba kullandıklarını, nasıl araç kullanırken birbirlerine nefretle baktıklarını düşünün.
Trafik ışıkları
Neyse, aslında sanırım Amerikalıların bu kadar tedbirli olmalarının başlıca nedenlerinden biri de, trafik ışıklarındadır.
Trafik ışıkları da bizdeki trafik ışıklarından farklıdır.
Bizde: cadde veya sokak bitiminde trafik ışığı varken, Amerika’da trafik ışıkları kavşaklarda, karşı cadde ve sokak girişindedir.
Yani bizim ülkemizdeki gibi, kavşağa çıkarken, hemen cadde ve sokak bitiminde değil, karşı tarafta) kırmızı ışıkta geçenleri tespit eden, bir sistem var.
Eğer kırmızı ışıkta geçerseniz, kısa bir süre sonra adresinize bir zarf geliyor, içinde ceza makbuzu ve aracınız ile kırmızı ışıkta geçtiğinizi kanıtlayan bir fotoğraf.
Evet,
trafik ışığı üzerindeki bu sistem, kırmızı ışıkta geçen araçların fotoğraflarını çekiyor. plaka görünebilecek netlikte fotoğraflar bunlar.
Tabii, bu cezaları ödemeden veya daha ileri düzey ve tekerrür eden cezalarda mahkemelik olma durumlarında, mahkemeye çıkmadan ülkeyi terk eden insanlar yok değil.
Hani, ceza adrese geliyor ama takibi yok. Ülkeyi bu şekilde terk eden insanlar, büyük olasılıkla ülkeye tekrar girerken, bu ceza veya cezalar ile yüzleşmemesi sanırım mümkün değil. Çünkü, malum bilgisayar kayıtları çok sağlıklı.
Hız Limitleri
Evet, trafik ile ilgili diğer hassas bir nokta, trafikte araç kullanıyorsunuz. Hız limitlerini aşma gibi bir durumunuz oldu ve arkanızda, üst ışıklarını yakarak ve siren çalarak bir polis arabasının sizi takip ettiğini fark ettiniz.
Bu husus çok önemli, çünkü verilen talimatlara aykırı hareket edenler hakkında polislerin “vur yetkisi” var.
Polis durdurduğunda yapmanız gerekenler
Derhal, yolun sağ bölümüne aracınızı çekin, asla araçtan inmeyin, ellerinizi direksiyon üzerine, polisin arkadan ellerinizi görebileceği şekilde koyun ve beklemeye başlayın.
Polis, aracından iner, bir süre bekler ve sonra yanınıza gelir, camınızı açmanızı isterse, ellerinizi direksiyondan çekip, camı açabilirsiniz.
Bu senaryo niye, çünkü, alınan tüm tedbirlere rağmen, hala Amerika’da her yıl yaklaşık 300 civarında polisin direksiyondaki psikopatlar tarafından öldürüldüğü söyleniyor.
Bu nedenle, direksiyondakilere karşı aşırı dikkatli ve tedbirliler. Direksiyondakiler, bu söylenenleri yapmadıkları takdirde, polisin ateş etme yetkisi olduğu söyleniyor. Yani, gerçekten hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu.
Evet, polis yanınıza geldi;
Sizden istediği belgeleri kendisine verin. Büyük olasılıkla kendi arabasına giderek, verdiğiniz belgelere dayanarak size suçunuz varsa ceza kesecek, bekleyiniz. Makbuzunuzu alınca, hareket edip bulunduğunuz yerden ayrılabilirsiniz.
Benim dikkatimi çeken bir şey daha oldu, ceza makbuzunda, ceza yazılan kişinin, göçmen mi, beyaz mı, siyah mı olduğu sorusu var.
Amerikalı bir arkadaşım, araç sürerken trafik cezası aldı, ceza makbuzunda böyle bir soruyu görünce şaşırdım. Ancak oldukça makul bir sebebi var, sebebi aşağıdadır.
Bunu merak ettim, niye yazıyorsunuz, diye.
Gerçekte, cezayı yazan polis memuru örneğin siyah ise, beyaza mı ceza yazdığı veya polis beyaz ise, ceza yazılan kişi siyah mı, yani cezanın yazılmasında bir kasıt var mı, yok mu diye, ceza makbuzuna böyle bir madde koymuşlar.
Evet, gerçekten trafik çok farklı, ama olumlu yönde farklı, hız sınırlarını asla aşmayın, kurallara uyun.
Çünkü kurallara uymadığınız takdirde, normal bir Amerikan vatandaşı bile, polise cep telefonu ile ulaşıyor. Kurallara uymayan sürücü olarak sizin araç plakanızı veriyor ve aracınızın bir süre sonra bir bakıyorsunuz polis tarafından çevrildiğini görüyorsunuz.
Amerika, duyduğuma göre, her eve dört araç düşen bir ülke.
Dolayısı ile, mevcut yolların en sağlıklı şekilde kullanılabilmesi ve trafiğin tıkanmaması için, mutlaka trafik kurallarına titizlikle riayet etmeleri gerektiğini, birbirlerine saygılı olmaları gerektiğini öğrenmişler. Ve gayet güzel uyguluyorlar ve o yoğun trafik kaza olmadığı takdirde, asla tıkanmıyor.
Amerika’da yollarla ilgili diğer dikkati çeken husus şu.
Yollar genelde kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde yapılmış, dümdüz yollar. Yollarda giderken, gideceğiniz yeri planlayın, ya yönleri iyi bilmek zorundasınız yada yanınızda bir pusula bulundurmak zorundasınız.
Çünkü, bir yolu seçtiğinizde, örneğin 96 nolu yol sizin yolunuz, bu yolun doğu-batı, kuzey-güney açılımları var, gideceğiniz yere göre bu açılımlara yönelmeniz şart.
Ayrıca; Amerika’da araba kullanırken, özellikle otobanlarda, dikkat, kesinlikle dikkat, karşınıza geyik çıkabilir.
Öyle ki, geyiklerin yaşadıkları alanların otoyol ile birleştiği bölümlerine, özel bir güvenlik şeridi koymuşlar.
Yani bir geyik veya herhangi bir hayvan, yola çıkması durumunda, bu güvenlik şeridindeki alıcılar etkileniyor ve yol üzerindeki sinyal lambaları yanarak, sürücünün yavaşlamasını, yol üzerinde bir hayvan bulunabileceğini belirtiyor. Bunun yanında, yol üzerinde yine de bir iki geyik ölüsü görmemek mümkün olmadı.
Tedbirler iyi alınmış ama sanırım tedbir alınması değil, alınan tedbirlere insanların uyması önemli.
Yine de, büyük bir çoğunluğun bu tedbirlere uyduğu kesin.
Amerika’da Trafik ve Polis; Yine Amerika’da yollarla ilgili bir hususu belirtmek istiyorum.
Şöyle ki, şehirler arası yollarda, benzin istasyonları veya bekleme istasyonlarında, oldukça büyük bir televizyon görülür, bu televizyondan sürekli olarak bölgenin ve çevre bölgelerin hava durumları verilir.
Yani bir fırtına veya hava şartlarında kötü ihtimaller, bu televizyonlardan sürekli olarak sürücülere bilgi verilerek uyarılıyor ve gerekirse sürücülerin o istasyonda tehlike geçene kadar beklemeleri sağlanıyor.
Evet, işte Amerika’da trafik ve kara yolları böyle.
Amerika Miami şehri gezi yazısı için Miami
Amerika Atlanta şehri gezi yazısı için Atlanta
Amerika Washington şehre genel bilgileri için Washington Genel