Ankara Ahi Elvan Cami

Ankara Ahi Elvan Cami

Samanpazarı’nda, Koyunpazarı sokağın başında bulunuyor. Arap Ahi mahallesinde, pirin sokakta, kaleye çıkarken, yolun solunda.

Ankara Ahi Elvan Cami

Eser: Selçuklulardan sonra Ahiler veya Osmanlıların ilk devirlerinde, muhtemelen: 1382 yılında, Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra: 1413 yılında, Çelebi Mehmet’in emri ile tamir ettirilmiştir.

Çok sade bir dış görünüşe sahiptir.

Selçuklu dönemine aittir. Ahşap direkli cami örneklerinden biridir. Yapıya: üç kademeli merdiven ile çıkılır. İbadet mekanı: üç sıra halinde, dörderli ahşap sütunlarla ayrılmış, dört bölümden oluşur.

Ahşap sütunların üzerine: yöredeki Bizans ve Roma yapılarından toplanan, Dor ve Korint üslubunda, sütun başlıkları yerleştirilmiştir. Bunların taşıdığı üst örtü çatıdır ve kiremit örtülüdür.

Ankara Ahi Elvan Cami

Selçuklu camilerinin bir çoğunda görülen, ahşap destek sistemli ve ahşap tavanlı camilerden olan eserin planı, muazzam bir dikdörtgendir.

Caminin en güzel kısımlarından biri de: minberidir. Sultan Alaattin Camii ve Arslanhane Camii minberi ile ahşap işçiliği ve şekil bakımından büyük benzerlikler göstermektedir. Minber kapısı üzerinde, üst üste iki kitabe bulunmaktadır. Kitabede: minberin” 819. H. Tarihinde, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, Harputlu Beyazıt oğlu Mehmet tarafından yapılmış olduğu kaydedilmiştir.

Böylece: caminin, bu tarihten daha önceye ait olduğu ve 1331-1366 yılları arasında yapılmış olduğu, fakat 1413 yılında Çelebi Mehmet’in emriyle tamir ettirildiği kabul edilmiştir.

Caminin minaresi, kuzeybatı duvarındadır. Kare biçimli taş kaide üzerine, tuğladan, silindirik gövdeli olup, tek şerefelidir.

THE AHİ ELVAN MOSQUE

Ahi Elvan Mehmet Bey, a prominent Ahi figure, had this mosque built in the city’s Koyunpazarı district from 1331-1389. İt has a rectangular floor-plan and the walls are constructed of stone and sun-drided bricks higher up. The interior is built using timber, creating a very solid structure. The wooden ceiling is supported by 12 marble capitals each of which is securely mounted on  timber columns. The wooden pulpit, ornamented with pentagon motives, is an elegant example of the Seljuk style of woodcarving.