Eskişehir Mihalgazi

Eskişehir Mihalgazi


Mihalgazi denilince, ismindeki “gazi” kelimesi elbette ilgi çekmektedir. Yazının hemen başında, bundan söz etmek istiyorum. Eski ismi “Gümele” olan yöre insanı, kurtuluş mücadelesinde, üstün Yunun işkal kuvvetlerine karşı, muhteşem bir direniş göstererek, bölgelerinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesini önlemişler ve bunun üzerine, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, “gazi” unvanı verilmiştir.

ULAŞIM

Eskişehir’den çıkıp, buraya gelirseniz, dağları yara yara geçip giden yolları aşmanız gerekiyor. Önceleri, belki de, buralar nasıl bulunup ta, yerleşilmiş şeklinde yorumlar yapabilirsiniz. Ama, şu bir gerçek ki: bir zamanlar, Osmanlı devletinin kuruluş aşamasında, Osman Gazi, ordusunun askerlerini, kış aylarında, Sakarya nehrinin kıyısındaki bu köylerde, ılıman havanın egemen olduğu bu yörelerde barındırırmış.
Evet, Mihalgazi ilçesi, bağlı bulunduğu il merkezi olan Eskişehir’e 52 km. uzaklıktadır. Mihalgazi-Sarıcakaya arasındaki uzaklık: 6 km. Mihalgazi-İnhisar arasındaki uzaklık: 20 km. Mihalgazi-Gölpazarı arasındaki uzaklık: 56 km. Mihalgazi-Bozöyük arasındaki uzaklık: 84 km.

TARİH

Osmanlı imparatorluğu kuruluşu öncesinde: 1292 yıllarında, yörede, Harmankaya Tekfuru Köse Mihal yaşamaktadır. Kendisi ve çevresindekiler ile birlikte, Müslümanlığı seçen bu şahıs: Osmangazi ile birlikte, birçok sefere katılmış ve bunun üzerine halk arasında bilinen adı olan “Abdullah Mihalgazi” ismi, ilçeye verilmiştir.

Yörenin tarihi süreç içindeki ilk ismi “Gümele” dir. Köse Mihal, Müslüman olduktan sonra, 1292 yılında, Osman Gazi ile birlikte birçok sefere katılır ve başarılar elde eder. Bunun üzerine, Osman Gazi: Orta Sakarya bölümünde, Karaağaç’tan başlayan ve Gümele’nin yanı günümüzdeki Mihalgazi’nin doğusuna kadar uzanan bölümü, kılıç hakkı olarak kendisine verir.

Bu dönemde, bu bölgede yalnızca Rum köyleri bulunmasına rağmen, Türkler, bölgede hızla çoğalmaya başlarlar. Çünkü: hayvancılık için ideal yaylalar bulunmaktadır. Yazın yaylalarda, kışın vadide yaşayan göçebe Türkler, zamanla buraya yerleşmeye başlarlar. Böylece, ilk Türk köyleri yani “Gümeleri” kurulmaya başlanır. Yayladan, gümeye gidelim tabiri, zamanla gümelere şeklinde değişir ve 1300-1350 yılları arasında, bölgede, ilk Türk köyleri kurulmaya başlanır. Türk köyleri çoğalınca, Rum köyleri dağılmaya başlar ve yerlerine, Türk köyleri kurulur.

Yörenin tarihindeki en şanlı sayfa ise: Yunan işgalinde, bu yörenin insanının işgalci Yunanlılara karşı büyük bir direniş göstererek, bölgelerinin işgal edilmesini önlemeleridir. Yunan kuvvetleri, Sakarya nehrinin yanına kadar gelmelerine rağmen, Gümelelilerin savunma hatlarını geçememişlerdir. Bunun üzerine, Kurtuluş Mücadelesi sonucunda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, 1925-1928 yılları arasında, Gümele’ye ödül olarak “Nahiyelik” verilmiştir. Ayrıca: “Mihalgazi” unvanı da uygun görülmüştür.

Yörede, 1967 yılında belediye teşkilatı kurulmuş ve 1991 yılında ilçe olmuştur.

GENEL

Yöre, deniz seviyesinden 170 metre yüksektedir. Çevresinin dağlarla çevrili olması nedeniyle, bu durum, iklim şartları üzerinde mikro klima etkisi yapmakta ve gayet ılıman bir iklim görülmektedir. Sakarya nehri ilçenin merkezinden geçmekte ve ilçeye ayrı bir zenginlik katmaktadır.

Yörede yaşayan insanların temel geçim kaynakları: meyve ve sebze üretimidir. Çünkü: coğrafi konum nedeniyle, bölge: yazlık ve kışlık sebze üretimine çok uygundur ve seracılık gelişmiştir. Özellikle, burada yetiştirilen sebze ve meyvelerin, kendine has bir lezzeti olduğu söylenir. Kayısı, üzüm, nar ve ayva öne çıkmaktadır.

Burada: çok uzun geçmişten bu yana, Perşembe günleri, Pazar kurulmakta ve bu pazara, çevre yörelerden yüzlerce insan gelmektedir. Bu yüzden, Perşembe günleri, ilçe merkezinde büyük bir hareketlilik görülür. Siz de, yolunuz düşerse, buraya gitmek isterseniz, bence, Perşembe gününü tercih edin ki, bu pazarı mutlaka ziyaret edin, çünkü hoşunuza giden ve almak isteyebileceğiniz bir şeyler mutlaka bulacaksınız.

KONAKLAMA

Mihalgazi Öğretmenevi İstanbul Cad. 9 Mayıs Mahallesi. 222-6212880

Eskişehir Mihalgazi

GEZİLECEK YERLER

Eskişehir Mihalgazi Belediye Halk Havuzu

BELEDİYE HALK HAVUZU

Ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum ama, İlçe merkezinde, Belediye tarafından yaptırılan açık havuz tesisi, yöre halkının yoğun ilgisini çekmektedir. Halka açık bu Belediye havuz tesislerinde, 3 büyük ve 1 adet küçük kaydırak da bulunuyor. 3 bölümden oluşan havuz da: derin olmayan ve suyu bebekler için uygun bulunan bölümler vardır. Orta havuzda, 4 kaydırak bulunan bölüm derinliği, 1.50 metredir.

Eskişehir Mihalgazi Sakarı Ilıca Kaplıcaları
Eskişehir Mihalgazi Sakarı Ilıca Kaplıcaları
Eskişehir Mihalgazi Sakarı Ilıca Kaplıcaları

        

SAKARI ILICA KAPLICALARI

Eskişehir-Sarıcakaya-Mihalgazi-Sakarı ılıca köyü yolu ile gidilir. İlçe merkezine 5 km. uzaklıktadır.

Yörede: 2 adet Türk hamamı şeklinde, tesis bulunmaktadır. Bunlar, dönüşümlü olarak gün içinde, kadınlara ve erkeklere tahsis edilmektedir. Termal merkezde ise, 12 özel banyo bulunur. Özel banyoların 10 tanesi küvet ve 2 tanesi jakuzi şeklinde düzenlenmiştir. Saatlik olarak kiraya verilmektedir.

Burada, termal sular, yerden 55 derece sıcaklıkta çıkmaktadır. Kaplıca sularının iyi geldiği rahatsızlıkların başında: romatizma gelmektedir. Bunun dışında: mide hastalıkları, kadın hastalıkları, kırık ve çıkıklar (kemik hastalıkları), sindirim sistemi rahatsızlıkları, beslenme bozukluklarına iyi geldiği söylenmektedir. Banyo ve içmece olarak kullanılmaktadır.

Şifalı olduğuna inanılan suların bulunduğu kaplıca bölgesi, birçok ziyaretçi tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Burada, yemek yemek için uygun yerler var, hatta çadır kurma alanları bulunuyor. Çevredeki ormanlık alanda ise, günübirlik piknik yapabilirsiniz. Ama, hazır yemek isterseniz, bir tane lokanta da var. Buraya gitmek ve 22 adet termal tesiste (apart otel) konaklamak isterseniz, gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririm.  

Sarıcakaya tanıtımı.

Gölhisar tanıtımı.

İnhisar tanıtımı.

Eskişehir tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.