Dubai Tarih

Dubai Tarih

Tarihi süreç içindeki en büyük özellik: 1969 yılından sonra petrolden kazanılan gelirin, 21.yüzyılın başında kuruyacak petrol yatakları düşünülerek, geleceğe yönelik olarak yatırımlara dönüştürülmesi hamleleri olmuştur. Bu hamleler: yönetici Maktum Ailesi tarafından gayet olumlu bir şekilde gerçekleştirilmiş.

Öncelikle: serbest bölge stratejisi en iyi şekilde uygulanarak, yabancı yatırımcıların, bölgeye çekilmesi sağlanmış. Günümüzden önce: Dubai: gümrüksüz otomobil satışlarının yapıldığı ve petrol üretiminin etkin olduğu bir ülke konumunda idi. Ayrıca: lüks malların ihraç edildiği, uluslar arası bir liman idi.

Daha önceki  dönemlerden söz etmek gerekirse, şunlar söylenebilir. Bugün, bu bölge, tarih boyunca farklı adlarla bilinmiştir. MÖ.3000 yılda, güney Mezopotamyalı Sümerler: bakır cevheriyle ünlü olması nedeniyle, buraya “Magan” adını verirler.

MÖ.1000 yılda:

Dubai Tarih;

Persler tarafından bölgeye “Maka” ismi verilir. 5.yüzyılda yaşayan Yunanlı tarihçi Heredotos’a göre ise: bölgenin adı: “Mykoi” dir. Yaklaşık, bir yüz yıl sonra: İndus vadisinden dönerken, kıyıyı keşfeden Büyük İskender’in donanmasındaki denizciler, buraya “Ichthyaphagi” (balık yiyenler) adını verirler. Neyse; tüm bu isimler sonuçta, bugündü Dubai’nin geçmişte kalan isimleridir.

MS.4.yüzyıldan 7.yüzyıldaki İslam orduları işgaline kadar süren Sasani döneminde, burada yaşayan halkın çoğunluğu Hıristiyan imiş. Abu Dabi Emirliğine ait Seyr Bani Yas Adasındaki manastır, bu döneme aittir ve koruma altına alınmıştır.

Sasani döneminin sonunda:

Üzerindeki Jumeira bölgesinde, İslam öncesi dönemden kalma bir kervansaray var. Beach Park’ın arkasında bulunan, 8 hektarlık arazide yürütülen kazılarda: bir Sasani yöneticisinin sarayının temelleri, yalı taşından yapılmış kireç sıvalı evler ve bir pazaryeri, ortaya çıkarılmıştır. Bu yerleşim: İslam döneminin başında: Abbasiler tarafından genişletilir. Doğu ve Batı arasındaki ticaretin merkezi konumunda olan: Jumeira kıyıları, önce Sasaniler ve ardından Abbasiler döneminde, bakır cevheri, baharat, tütsü, sandal ve tik ağacı gibi lüks malların, deniz yolu ile, batıya: altın, gümüş ve değerli dokumaların ise doğuya gittiğine tanıklık etmiş.

18.yüzyılın Avrupalı kaşiflerine göre: bölge, günümüzdeki Resü’l Hayme’nin yakınında bulunan ve adı dönemin önemli bir limanından gelen efsanevi Arap denizci Ahmet İbn Macid’in doğduğu: Julfar sahilidir.

19.yüzyılda:

Kuzey emirliklerinden denizcilikle uğraşan Kavasim Kabilesinin, İngiliz gemilerine saldırması, bölgenin Korsan Kıyısı olarak adlandırılmasına sebep olur. 1820 yılında: yerel şeyhler ile ateşkes antlaşmasının imzalanmasının ardından: bölge, Ateşkes Kıyısı adını alır. Yedi Emirlik: BAE’nin 1971 yılında kuruluşundan önce, Ateşkes Umman ismi ile bilinmektedir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.