Çorum Laçin

Çorum Laçin

Çorum Laçin, il merkezi Çorum’a 26 km uzaklıktadır. Laçin, Merzifon arası uzaklık: 58 km. Laçin, İskilip arası uzaklık: 83 km. Laçin, Osmancık arası uzaklık: 31 km. Laçin, Gümüşhacıköy arası uzaklık: 36 km.

TARİHİ

İlçe olmadan önce, Büyüklaçin ve Küçüklaçin olmak üzere iki köy vardı ve bunlar 1990 yılında birleşmiş ve “Laçin” ilçesini oluşturmuştur.

Çorum Laçin

 

GENEL

Bölgenin en yüksek dağı Eğerci (1765 m.) dir. Ortalama rakımı ise 720 metredir. Karadeniz ve karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak kışlar soğuk ve yazlar ise sıcak ve kurak geçer.

Çorum Laçin

GEZİLECEK YERLER

Çorum Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

 

KAPILIKAYA ANITSAL KAYA MEZARI

Çorum-Osmancık karayolunun Kırkdilim mevkiinde, yolun sağında, derin vadilerin oluşturduğu engebeli bir arazi üzerindedir. Mezar: kuzeye doğru uzanan bir kaya blokunun burun kısmının kuzey batı köşesinde yer alıyor.

Çorum Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Çay seviyesinden 65 metre yükseklikteki kaya mezarı, yamuk biçimli bir podyum zemini üzerinde bulunuyor. Bu podyumda: 8 basamaklı merdiven var. Buradan ikinci platforma çıkılıyor, oradan da 12 basamaklı merdivenle mezar önündeki podyuma ulaşılıyor. Mezar odasının kapısı üstünde “İkezios” yazısı görülüyor. Buna istinaden, mezarın Helenistik dönemde yaşayan bir Komutan olan İkezios’a ait olduğu kanıtlanıyor.

Mezar odasının duvarlarında, girişin sağ ve solunda niş şeklinde oyulmuş, ölü şekilleri yer alıyor.

LAÇİN KÖŞK EVİ MESİRE YERİ

Mesire yeri yüksek bir alanda olup, bütün vadiyi görme imkanı vardır. Çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık bir alana sahip olan mesire yeri halkın yaz aylarında piknik amaçlı gittiği bir yerdir.

ÇATAK TABİAT PARKI

Parka: Çorum-Laçin karayolundan gidilir. İlçe merkezine 22 km uzaklıktadır.

Doğal yapısı, manzara zenginlikleri ve özelliklerine sahip bulunması nedeniyle sahanın büyük bölümü 1984 yılında ayrılmıştır. Sahada hakim ağaç türü karaçamdır. Az miktarda sarı çam görülür. Tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik faunayı oluşturur.

Tabiat parkının ziyaretçi dönemi Mayıs-Ekim ayları arasındadır. Ziyaretçiler piknik imkanlarından yararlanabilirler. Burada, trekking yapılabilecek uygun parkurlar düzenlenmiştir. İlk etapta: Çalyayla köyüne giden yol ayrımından başlamakta ve Alagöz Yaylasında bitmektedir. Bu etap, 7 km dir. İkinci etap ise, Alagöz Yaylasından başlamakta, 3 km yürüdükten sonra Çatak Tabiat Parkına dönüp 2 km daha yürünür ve park alanı içinde sona erer. Söz konusu parkurun tamamı 12 km uzunluğundadır.

Çorum Laçin Ahmet Dede Türbesi

 

AHMET DEDE TÜRBESİ

Ahmet Dede’nin 1481-1522 yılları arasında Laçin’de yalnız yaşadığı bilinmektedir. Osmancık ilçesinde türbesi bulunan Koyunbaba’nın kardeşi olduğu söylenir. Çorum Hıdırlık’ta türbesi bulunan Alperen Kerebi Gazi ile Kargı civarındaki savaşa katıldığı söylenir. Türbesi, ilçe merkezinde yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki bir tepededir. Türbenin çevresinde taş temel kalıntılarının bulunması, burada yerleşik bir düzenin olduğunu göstermektedir. Ahmet Dede, halk arasında ermiş-keramet sahibi bir ulu kişi olarak tanınır. Türbe içerisinde saplı bir tokmağın (topuz) bel ağrılarını geçirdiğine inanılmaktadır. Çocuğu olmayanların türbe etrafında dolaşması halinde bel ağrılarının geçirdiğine,  türbe etrafında bulunan ağaçların kesilmesi halinde ise kesenin mutlaka bir zarar göreceğine inanılır.

Çorum Laçin Yeşilgöl

 

YEŞİLGÖL

İlçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Yeşilgöl, doğal güzellikleri ve bitki örtüsüyle ziyaretçileri büyülemektedir. Buraya öğrendiğime göre yeni bir proje yapılıyormuş, tamamlandığında yine buradan sizlere bilgi veririm.

Merzifon tanıtımı.

İskilip tanıtımı.

Osmancık tanıtımı.

Gümüşhacıköy tanıtımı.

Çorum tanıtımı.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.