Tarihi geçmişine bakıldığında, önem arz eden bir yer. Malazgirt zaferinden sonra, Anadolu içlerine dağılan Türk guruplarının bir toplanma yeri olarak burayı seçmiş olmaları, tarihi geçmiş açısından çok hassas ve önemli. Bir de, kiraz.
ULAŞIM
Eldivan, il merkezi olan Çankırı’ya 18 km. uzaklıktadır. Ankara-Eldivan arasındaki uzaklık: 110 km. dir. Eldivan-Karabük arasındaki uzaklık: 123 km. Eldivan-Kastamonu arasındaki uzaklık: 227 km. dir.
TARİH
Malazgirt zaferinden sonra, Çankırı yöresi fethini takiben, Türkler, buraya yerleşmişlerdir. 1383 yılında ise, Osmanlılar yöreyi ele geçirirler. 1276 yıllarında, Dümeli olarak bilinen Eldivan beldesi, 1930 yılında Belediye olarak kurulur. 1944 yılında nahiye ve 1960 yılında ise Eldivan ismini alarak, ilçe merkezi olur. Eldivan isminin kaynağı: İlçe merkezinin kuzeyindeki dağdan almaktadır.
Bu dağa, halk arasında: İldivan dağı denir. Bu dağın özelliğine gelince: yukarıda sözünü ettiğim gibi, Malazgirt zaferinden sonra, bu dağ, Anadolu’da yayılan Türkler için bir toplanma yeri olmuş ve adına da “Er divanı” denmiştir. Sonraları, bu kelime değişerek, günümüze “Eldivan” olarak gelmiştir.
GENEL
Eldivan dağının, ilçeye bakan yamaçlarında, çam ormanları ve zengin ormanlık alanlar var. Bu bölümlerde: çok güzel piknik ve mesire yerleri var. İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 1168 metredir. İlçe halkının başlıca geçim kaynakları: tarım ve hayvancılıktır.
İlçede, karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak: yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Hatta, yoğun kar yağışı da görülmektedir. Eldivan, turizm özellikleri daha doğrusu tarihi eser zenginliği çok olan bir yerleşim yeri değil. Yörede en eski yapı olarak: Küçük Hacıbey camisi ve Seydiköy camileri var.
NE YENİR
Eldivan ilçesinde, kiraz üretimi üst düzeydedir. Hatta: Kiraz Bayramı yapılmaktadır. Bu Kiraz Festivalinde: 3 gün süreli, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
GEZİLECEK YERLER
BÜLBÜL PINARI MESİRE YERİ
İlçe merkezine 4 km. uzaklıktadır. Eldivan dağının ilçe merkezine bakan yamacında, ormanlık alan içindedir. En büyük özelliği: burada yüzlerce kuş bulunmasıdır. Günümüzde pınar suyu azalmış olsa da, önemini muhafaza etmektedir. Özellikle yaz aylarında, yoğun ziyaretçi akımına uğrayan bir piknik ve mesire yeridir. Günübirlik ziyaretçiler için çeşitli alt yapı hizmetleri bulunmaktadır.
GÖLEZ KÖYÜ ESKİ CAMİ
İlçe merkezine bağlı, Gölez köyündedir. İlçenin tarihi ve mimari yapılarındandır. Kitabesi silindiğinden, ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kare kaideli ve silindirik minare, kuzeybatıdadır. Duvarlar kireç taşından, doğu cephesinde bulunan pencereler ise taştandır. Yapı: günümüzde metruk durumdadır. Minaresi, kuzeybatıdadır, kare kaideli ve silindirik gövdelidir.
HACI MURAD-I VELİ TÜRBESİ VE CAMİSİ
İlçe merkezine bağlı, Seydiköy içindedir. Yapı: moloz taştan yapılmış olup, ahşap çatılıdır. Yapılış tarihleri, kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, bu şahsın ölüm tarihi, 1207 yılı olarak biliniyor ve türbenin bu yıllarda yapılmış olması ihtimali yüksek. Daha sonra ise, cami ilave edilmiştir.
Caminin iç duvarlarında görülen çini işleri, 1951 yılında, Tosyalı Ali Usta tarafından yapılmıştır. Burada: kutsal sayılan iki göktaşı var. Mimari olarak pek öne çıkmasa da, burada gömülü şahsın manevi şahsiyeti nedeniyle, bolca ziyaretçi çekmektedir.