Çankırı Çerkeş

Çankırı Çerkeş

Çerkeş ilçesine, ilk kez: 2018 yılında gittim, sonra bir iki kez de geçerken uğradım. Gerçekten, burada kurulu iki sanayi tesisi, buranın tüm özelliklerini etkilemiş. Ankara’dan giderken, Işık dağını geçiyorsunuz ve karşınıza çıkıyor. Yani, bağlı bulunduğu Çankırı ilinden, Ankara daha yakın. Bir de, “Çerkeş-Çerkez”, bu iki kelimeyi karıştırmamak lazım, yani burada yaşayan insanlar, Çerkez değil.

ULAŞIM

Çerkeş, E-80  kara yolu üzerinde, ayrıca, Ankara-Zonguldak demir yolu buradan geçiyor. Yani: E-80 kara yolu, hemen ilçenin kenarından geçiyor.

Çerkeş-Kızılcahamam arası uzaklık: 54 km. Çerkeş-Gerede arası uzaklık: 69 km. Çerkeş-Ilgaz arası uzaklık; 68 km. Çerkeş-Çankırı arası uzaklık: 85 km. Çerkeş-Karabük arası uzaklık: 80 km. Çerkeş-Ankara arası uzaklık: 128 km. Çerkeş-İstanbul arası uzaklık: 365 km. Çerkeş-Samsun arası uzaklık: 343 km.

TARİH

Bölge: Roma imparatorluğu döneminde, önemli bir askeri ve dini merkez olmuştur. MÖ.41-32 yılları arasında, Roma generallerinden Antonios tarafından, buranın, Antonipolis ismi verilerek kurulduğu biliniyor. İlk kuruluş yeri ise, bugünkü Aydınlar yani Kızıllar köyünün bulunduğu yer olarak tahmin ediliyor.

1074 yılına gelindiğinde, Çankırı ve bu bölge, Danişment Beyliği komutanlarından Emir Karatekin tarafından ele geçirilir. 1392 yılında ise, Yıldırım Beyazıt, yöreyi Osmanlı topraklarına katar. 1402 yılındaki Ankara savaşı yenilgisi sonucu elden çıkan yöre, 1414 yılında yeniden Osmanlılar tarafından fethedilir.

Osmanlı döneminde, İstanbul-Bağdat arasında bulunması nedeniyle önem kazanmıştır.

1860 yılında, kaza olarak teşkilatlanmıştır.

İlçe isminin kaynağı hakkında söylenenler: ilçe merkezinin bulunduğu alan, düz bir ova ve toplanmaya elverişli. Bu nedenle, sefere çıkacak askerler, önceden buradan toplanırlarmış. Bu nedenle, asker toplayan anlamına, buraya “Çeriçeken”  denilmiş ve bu kelime, günümüze “Çerkeş” olarak gelmiştir.

Çankırı Çerkeş

GENEL

Çerkeş, ilçe merkezinin rakımı: 1140 metredir.

Bölgede: Batı Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin iklim özellikleri hakimdir. Ancak, yükseltinin fazla olması nedeniyle, karasal iklim özellikleri hakimdir. Buna bağlı olarak: kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise kurak geçer. Yılın, 3 ay’ı yerde kar kalır. Bazen, Ağustos ayında bile, soba yakılmasını gerektirecek kadar soğuk bir yer.

İlçe, birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. 1944 yılındaki depremde, yörede büyük hasar meydana gelmiştir.

Bölgedeki bitki örtüsü değerlendirildiğinde: daha çok orman ağırlıklı ağaçların bulunduğu görülür.

Çerkeş ilçesinin en öne çıkan özelliği: burada kurulu bulunan, sanayi tesisleri. Bunların başında: Aytaç Et Entegre Tesisleri ve Hey Tekstil geliyor. Her ikisi de, hemen ilçe girişinde, batı yönündedir. Bunların ilçede kurulu bulunması: ilçenin ekonomisini olumlu etkilemiş olup, işsizlik yok denecek kadar azdır. Hatta: buna bağlı olarak, ilçenin merkez nüfusu artmaktadır.

Çankırı Çerkeş

NE YENİR

Çerkeş yöresinde, size önerebileceğim yöresel lezzetler: Badıma bükmesi, sırma baklava, pirhoy, hamur köftesi. Özellikle: Çerkeş baklavası yemeyi unutmayın. Bir de, bilmiyorum belki ilginizi çekebilir, burada bir de “pırasa dolması” var.

NE SATIN ALINIR

Yörede arıcılık yapılıyor ve elde edilen bal, çok meşhur. Özellikle, buraya yolunuz düşerse, Çerkeş balı almayı ihmal etmeyin.

Çankırı Çerkeş

GEZİLECEK YERLER

PİR-İ SANİ TÜRBESİ

İlçe merkezindedir. E-80 kara yolunda ilerlerken, Dörtyol’dan ilçe merkezine sapan yola girerseniz, buraya ulaşırsınız.

Türbe, 18’nci yüzyılda: moloz taştan, 5 x 5 metre ölçülerinde yapılmıştır. Pir-i Sani isimli şahıs: Halveti Tarikatı, Şabaniye kolu büyüklerindendir. Yoğun ziyaretçi akını olmaktadır.

IV.MURAT HAMAMI

Osmanlı döneminde, Sultan IV. Murat tarafından yaptırılmıştır. Kadınlar kısmı, hasar görmüş ve tamamen yıkılmıştır.

ORMAN İŞLETMESİ FİDANLIK

İlçe merkezine, 3 km. uzaklıktadır.

Burası, ilçe merkezinde gezinti ve piknik yeri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, 4 tane suni gölet var. Ücretli olarak girilen bu alanda: alabalık ve sazan balığı üretiliyor. Ahşap masalar, ocaklar, çeşmeler, çocuk parkları var. Olta balıkçılığına merakınız varsa, buraya yanınızda olta götürmelisiniz.

IŞIK DAĞI MESİRE YERİ

Çerkeş-Kızılcahamam kara yolu üzerindedir. İlçe merkezine 20 km. uzaklıktadır. Işık dağının kuzey yamacında bulunan mesire yerinde, piknik yapmak mümkün. Burada da, piknik yapmak için uygun ortam, oturma yerleri, ocaklar, çeşmeler, otopark var.

Çankırı Çerkeş

KEMER KÖPRÜ

Ulusu çayı üzerindedir. Bu kemer köprünün yapılış tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ancak, tahminen 1520-1560 yıllara arasında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Taş köprünün uzunluğu: 50 metre, genişliği ise, 3.20 metredir. Yerden yükseklik: 5 metredir. Köprü, 1883 yılında tamir ettirilmiştir.

Please follow and like us:

“Çankırı Çerkeş” üzerine 2 yorum

  1. Merhabalar üstteki Çerkeş genel görünüm olarak yayımlanan resim Çerkeş ilçemize ait değildir bu yanlışın düzeltilmesini bir Çerkeşli olarak istemekteyim ilginize şimdiden teşekkür ediyorum
    İlçemiz ile ilgili görsele ihtiyaç var ise temin edebilirim bana …… telefondan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.