Razgrad şehrinin 42 km. kuzeydoğusunda, Sveshtari köyü yakınlarındaki bu mezar alanı: 1982 yılında, yüksek Glinina höyüğü kazıları sırasında bulunmuştur. Mezar alanı: Sveshtari köyünün 2.5 km. güneybatısındadır.
Yapının Yapılış tarihi ve Kime ait olduğu
Yapının: MÖ.3’ncü yüzyılın ilk yarısında, bir Trakya kralının mezarı olarak yapıldığı düşünülmektedir. Çünkü: burası, Trakya kült binalarının temel yapısal ilkelerine sahiptir.
Hatta: burada büyük olasılıkla “Drumihed Getic” hanedanına ait, muhtemel bir kralın gömülü bulunduğu söylenmektedir. Ancak: burası tek bir mezardan ibaret değildir, bu alanda, çeşitli boyutlarda 26 mezar daha bulunmuş olup, bunlar yaklaşık 2 kilometrelik bir şerit boyunca yerleşmişlerdir.
Yapının önemi
Yapının en büyük özelliği: eşsiz bir sanatsal başarı olarak görülen: yarı insan, yarı bitki figürlü duvar resimleri ve benzersiz bir mimari dekorasyona sahip olmasıdır.
Duvarlardaki dekorasyonda: yüksek kabartma ile oyulmuş 10 kadın figürü bulunmakta olup, bunlar Trakya topraklarında, günümüze kadar olan süreçte bulunmuş tek örnek olmaları ve günümüze kadar iyi korunarak gelmeleri nedeniyle önem kazanmaktadırlar.
Bu nedenle: bu mezar alanı, 1985 yılında, UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi” ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Ancak: soyguncuların daha önce burayı soymuş oldukları düşünülüyor, çünkü mezar bulunduğunda hiçbir değerli maden ve değerli madenden yapılan obje bulunmadığı söyleniyor.
Yapının mimarisi ve özellikleri
Mezar: 11.5 metre çapında ve 70 metre yükseklikteki bir Tümülüs altında, bir eyvan ve iki dikdörtgen cenaze odası ve anıtsal bir girişten meydana gelmektedir.
Anıtsal girişin ardından: bir koridor ve 3 kare oda bulunur. Dekorasyon: çağdaş Helenistik özellikler gösterir.
Anıtsal giriş
İon başlıklı, 2 dikdörtgen sütun ile süslüdür. Muhtemelen: hediyeler ve kurban sunuları, yani adaklar, bu girişin yanında yapılıyordu. Sütunların üstünde: stilize sığır başları, rozet ve çelenklerde oluşan kabartma firizler görülür. Buradaki “kadın figürleri” ise eşsizdir.
Caryadids heykelleri
Tonoz altında bulunan bu kadın figürleri: 1.20 metre boyunda, meme altında ince bir kemer bulunan, kolsuz elbiseler giyen figürlerdir ve cepheden görünürler. Giysilerin kenarları: çiçek gibi betimlenmiştir. Saçları ise: kıvırcık buklelidir. Başlarının üzerinde: kahverengi, kendilerine özgü bir sepet görülüyor.
Saç, yüz ve kıyafette: koyu kahverengi boya izleri bulunduğuna bakılırsa, yapıldıklarında renkli oldukları düşünülüyor. Ancak, yine de bazılarının acele yapıldığı, kollarının kabaca oyulmasına bakılarak yorumlanmaktadır. Bu durum: resimlerde de görülmekte olup, büyük ihtimalle, mezar sahibinin ani ölümüne bağlanmaktadır.
Mezar Odası
Mezar odasının, ilk yapıldığında gayet zengin objelerle donatıldığı düşünülüyor. Ancak, yukarıda da söz ettiğim gibi, mezar daha önce mezar soyguncuları tarafından soyulmuştur.
Çünkü: Trakya inanışına göre: ölen kişinin, kendisine ahrette eşlik etmesi için kendisiyle birlikte bazı şeylerin gömüldüğü bilinmektedir. Burada da: 5 ata ait kemikler bulunmuştur. Ayrıca: yine mezar odasında, iki taş yatak üzerinde, iki insana ait kemikler ve bir kısım mezar hediyeleri bulunmuştur.
Buranın tonoz altında kalan yarı silindirik duvarında ise: ölen kişinin kutsallaştırılması resmedilmiştir. Bu resimde: onun arkasında, 2 zırh taşıyıcı, ona hediyeler sunan 4 kadın ve altın bir çelenk resmi görülmektedir.
Evet: Trakyalılar kültürünün, en güzel örneklerinden olan “Caryadids heykelleri” gerçekten görülmeye değer birer sanat eseri olarak, burada ziyaretçilerini bekliyorlar, yolunuz buraların yakınlarına düşerse, bence, mutlaka burayı ziyaret edin.