Bingöl Yedisu

Bingöl Yedisu

Yedisu, Bingöl arası uzaklık: 100 km. Yedisu, Karlıova arası uzaklık: 60 km. Yedisu, Kığı arası uzaklık: 56 km.

TARİHİ

Yörenin eski ismi Çerme dir. 1839 yılına ait bir kayıtta, yörenin ismi Çerme olarak geçmektedir. Yerleşim yeri 1926 yılında Erzincan iline bağlanmıştır. 1936 yılında ise Bingöl iline bağlanmıştır. İlçeye Yedisu ismi: 1970 yılında, YSE Müdürlüğü tarafından ilçe merkezine yaptırılan ve 7 tane musluk ihtiva eden bir çeşmeden almıştır. 1990 tarihinde Yedisu, Kığı ilçesinden ayrılarak Bingöl iline bağlı ilçe olmuştur.

GENEL

Yerleşim yeri, Perisu vadisinin en geniş yerinde konumlanmıştır. Perisu yörede büyük öneme sahiptir. İlçeye bağlı köyler bu vadinin içinde bulunmaktadır. Vadi, tarıma elverişlidir. Yerleşimin ortalama rakımı 1500 metredir.

YEDİSU HOROZ KURU FASULYESİ

Yöreye has burada yetiştirilen kuru fasulye türü, Horoz kuru fasulyesi olarak isimlendirilmektedir.

GEZİLECEK YERLER

NAZIM AĞA KONAĞI-TARİHİ KONAK

İlçe merkezine bağlı Kaşıklı köyündedir. İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır.

Ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Muhtemelen 300 yıllık olduğu tahmin edilir. Konak: 2 katlıdır. Batı ve kuzey cepheleri düzgün kesme taştan yapılmıştır. Üstü düz toprak örtülüdür. Konak simetrik anlayışla yapılmıştır.

Alt kat, orta bölümünde üstünde kemerli bir aydınlık olan çift kanatlı bir kapı vardır. Dış cephede kapı yanlarında mumluk olarak bırakılan, karşılıklı iki küçük niş bulunur. Sağ ve solda, alt katı küçük üçer mazgal pencere ile aydınlatılmaktadır. Üst katta kuzeybatıya cephede bulunan oda 6 pencere ile aydınlatılır. Güneybatı oda, yanda bulunan diğer eve bağlanmıştır.

1972 yılında büyük kısmı tekrar yenilenen, aynı şahıslara ait başka bir ev bulunmakta olup, güney cephe hatıllı taş duvar örgülü, tek katlı, orijinalde konak ile birlikte yapılmış bölüm bulunmaktadır. Girişte geniş bir holden, taş merdivenlerle üst kata çıkılır.

Tavanlar, ahşap hatıl ve ağaç dallarının değişik bir tarzda dizilmesiyle örülmüştür. Konağın ortada bulunan girişi, içe çekilip köşe odalar dışa çıkarılmış ve üstte kemerli şekilde sonlandırılan bölüm eyvan havası kazandırılmıştır. Çelen taşları ve çörtenler ile düz toprak olan çatı kısmı sonlandırılmıştır. Dış cephe, ortada çelen taşları yatay silmeli ve dışa çıkıntı yapılarak cepheye hareketlilik kazandırılmıştır.

Bingöl Yedisu Selenk Köprüsü

SELENK KÖPRÜSÜ

Peri suyu üzerindedir. Köprünün uzunluğu 48 metre, genişliği 4.80 metredir. Köprü orijinalinde orta kemeri geniş olmak üzere 3 kemerli iken, güney yönündeki ayağı yıkıldığından 13.70 metre uzunluğunda, kemersiz, yeni malzeme kullanılarak bağlantı yeniden sağlanmıştır.

Üst kısmı asfaltlanmış, kenarları demir korkuluklar yapılmıştır. Köprünün dış yüzeyleri düzgün kesme taştır. Su akıntısına karşı yapılan selyaranlar, kum birikmesi sonucu su üzerinde sadece üst kısımları kalmıştır.

 Bingöl Kığı hakkındaki gezi yazım için  Kığı

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.