Bilecik Gölpazarı: Ana yolların dışında, şirin bir ilçe. Buraya yolum düştüğünde fazla kalmadım, aşağıda anlatacağım gibi, buranın en büyük özelliği: gerek askeri ve gerekse meslek yüksek okulunun öğrencilerinin getirdiği hareketlilik. Bir de, kiraz.
ULAŞIM
Gölpazarı, her ne kadar ana yol üzerinde kalmıyorsa da, İstanbul ve yöresini, güneye bağlayan ana yola çok yakın. Yani, İstanbul ve civarından, doğa ile baş başa olmak isteyenler için, kısa bir süreçte ulaşılabilecek bir yer. İstanbul-Gölpazarı arasındaki uzaklık: 203 km. Gölpazarı-Bilecik arasındaki uzaklık: 43 km. Gölpazarı-Yenipazar arası uzaklık: 27 km. Gölpazarı-Taraklı arası uzaklık: 29 km. Gölpazarı-Ankara arası uzaklık: 355 km.
TARİHİ
Bölgede, MÖ.3.yüzyılın başlarında, Btinya krallığı kurulur. MÖ 1’nci yüzyılda ise, Romalılar bölgede egemen olurlar ve daha sonra ise Bizans devleti.
1071 yılından sonra ise, Türkler bölgede görülmeye başlanır. 1243 Kösedağ Savaşından sonra ise, Anadolu’da birçok beylik kurulur ve bu bölgede, Osmancık diye anılan Osmanoğulları Beyliği kurulur. Osmanoğulları Beyliği, Anadolu’daki en küçük beylik olmasına rağmen, Osman Gazinin izlediği siyasetler sonucu, kısa sürede, bölgenin en güçlü unsuru haline gelir.
Bu dönemde: Osman Bey ve diğer akıncı liderler, Bizans üzerine sürekli akınlar düzenlemişlerdir. Bu akıncı teşkilatında yer alan ailelerden birisi de “Mihaloğulları” ailesidir. Bunlar, Harmankaya Tekfuru iken, Müslümanlığı kabul eden Abdullah ismini alan, Köse Mihal’in ailesidir. Bunlar: kuruluş yıllarında, Osmanoğulları’na büyük hizmetler etmişlerdir.
Aslında, elbette Köse Mihal ile, Osman Bey’in dostluklarının başlangıcı, çok önemli bir olaya dayanmaktadır. Çünkü, bu olay gerçekleştirilmiş olsaydı, Osmanoğulları daha kuruluş yıllarında yok olacaklardı. Bu olay şöyle gelişti:” Yarhisar Tekfuru, kızını evlendireceği zaman, bölgede yaşayan Osman Bey’i düğüne davet eder. Aslında, düğün olayı bir düzmece, amaç bölgede hızla büyüyen Osman Bey’i öldürerek ortadan kaldırmaktı.
Ancak, bu sırada Harmankaya bölgesinde hakimlik yapan Köse Mihal, olayı öğrenir ve Osman Bey’i bu durumdan haberdar eder. Çünkü: Osman Bey, kendisini Bizanslılarla yapılan bir savaşta esir etmiş, ancak öldürmeyerek, serbest bırakmıştır. Bu durumu bilen, Köse Mihal, biraz önce söylediğim gibi, suikast planından, Osman Bey’i haberdar eder ve bunun üzerine Osman Bey, düğüne gitmeyerek, kendisinin öldürülmesi üzerine kurulan plan bozulur”
Evet, 1299 yılında, Osman Bey, Beyliğinin bağımsızlığını ilan eder.
Köse Mihal, öldüğünde geriye üç oğlu kalır ve bunlar da, Osmanlı ile birlikte Rumeli akınlarına katılırlar.
GENEL
Gölpazarı ilçesinde, Jandarma askerlerinin temel eğitimlerinin verildiği, Er Eğitim Tabur Komutanlığı var. Elbette, bu askeri birliğin bulunması, Gölpazarı ilçesinin sosyal durumunda çok etkili, çünkü, kısa aralıklarla buraya gelen acemi askerler ve yakınları, ilçeye bir hareketlilik ve ekonomik kalkınma sağlıyorlar.
İlçe merkezinde, 1994-1995 yıllarında hizmete açılan: Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile Pazarlama olmak üzere, iki programlı olarak faaliyetini yürüten bir de Meslek Yüksek Okulu var. Okul, ilçe merkezinde, Milli Eğitim Bakanlığına ait 4 katlı bir binada hizmet vermektedir. Okulda, 501 öğrenci eğitim görmektedir.
Gölpazarı’nda “Kiraz Festivali” düzenleniyor. Bu festivalde, binlerce kiraz üreticisi buluşarak, çeşitli organizasyonlara katılıyorlar. Bu şenlikler: ilçe stadyumunda yapılan ve çeşitli sanatçıların katıldıkları konserler ile devam ediyor.
Sonuç olarak: ilçe halkının geçim kaynağı: asker ve kiraz denilebilir.
NE YENİR
Gölpazarı’nda: nohutlu mantı ve büzme tatlısı deneyebilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
MİHAL BEY HANI (TAŞHAN)
İlçe merkezindedir. Burada, eskiden kervanlar konaklayıp, kervandakiler istirahat etmişlerdir. Kemerli giriş kapısının üzerindeki kitabede: yapının, 1318 yılında Mihal Bey tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Duvarlar, iri taşlarla örülmüştür. En üstte ise, tuğla malzemeyle tonoz örtü yapılmıştır. 1969 yılında, restorasyon çalışmalarında, kuzey doğu bölümü yeniden yapılmıştır. 2007 yılında ise, yenileme çalışmalarına devam edilmiştir.
MİHAİL GAZİ CAMİSİ
İlçe merkezindedir. Halk arasında “Çarşı camisi” diye de bilinmektedir. Köse Mihal Bey’in torunu Gazi Mihal Paşa tarafından, 1415-1418 yılları arasında yaptırılmıştır. 1811 yılında ise, Kaza müdürü Mehmet Bey tarafından yenilenerek, üzerine bir kat çıkılmıştır. 1975 yılında orijinal minaresi yıkılmış ve doğu tarafına yeni minare yapılmıştır. Halen ibadete açıktır.
DİĞER TARİHİ ESERLER
Gölpazarı bölgesinde, bunların dışında yine birçok tarihi eser var. Ama, bu eserler, sizlerin gidip te görmenizi gerektirecek şekilde, günümüze sağlam olarak gelmemiştir. Bunlar; bulundukları yerde belli-belirsiz bulunan tarihi eserler olarak önem kazanıyor, ama tarih meraklılarının buralarda görebilecekleri çok özel objeler yok ve bu yüzden, buralar hakkında ayrıntılı bilgi vermek istemedim.
Sadece kısa kısa anlatmak gerekirse: İlçe merkezinin 2 km. doğusunda, Gölpazarı-Taraklı kara lan bir oda. Yine, ilçeye bağlı Kasımlar köyü yakınlarında, içinde üç lahit bulunduğu öne sürülen bir kaya mezarı. Kasımlar ve Derecik Ören köylerindeki tarihi camiler. Bir zamanlar, minaresi bulunmayan camilerde kullanılan, Ezan taşları.
Bilecik’e gitmeyi hiç düşünmemiştim nedense, gelmedi aklıma yani.
Haritada bazı yerleri unuttuğum oluyor benim 🙂 Jetgenç promosyon biletimi buraya gitmek için kullanabilirim ama… En azından değişiklik olur :))
23.08.2020-Bilecik merkeze gitmeden yol üstü uğrayabilirsiniz merkezde MihailGazi camii karşısında yaşı fazlaca çınarların gölgesi altında şirin kahvehane de bir kahve içebilirsiniz nohutlu mantı ve büzme tatlısını henüz denemedim deneyeceğim bu aylarca sıcak bir yer bir iki görülmesi gereken tarihi yapılar var görüp Bilecik merkeze devam edeceğim