Balıkesir Sındırgı

Balıkesir Sındırgı

Küçük bir yer. Ulaşımı kolay. Balıkesir’den her saat araba bulmanız mümkün. Kütahya, Simav ve Manisa-Akhisar’dan ise günde en az 4 araba ile ulaşım sağlanıyor. Belki de, Balıkesir ilçeleri içinde, ulaşım problemi olmayan başlıca bir yer Sındırgı.

Evet: bunun yanında; Sındırgı denilince: Yağcıbedir halıları ve Emendere kaplıcaları ile birlikte, Kurtuluş Savaşında, buranın insanının verdiği mücadele, vatan sevgisi akla geliyor.

Balıkesir Sındırgı

ULAŞIM

Sındırgı ilçesi, il merkezi olan Balıkesir’e, 63 km. uzaklıktadır. Eski Balıkesir-İzmir kara yolu, buradan geçmektedir.

Sındırgı-İzmir arasındaki uzaklık ise: 145 km. dir. Sındırgı-Bigadiç arası uzaklık: 25 km. Sındırgı-Ayvalık arası uzaklık: 198 km. Sındırgı-Bandırma arası uzaklık: 159 km. dir. Sındırgı-Akhisar arası: 57 km. Sındırgı-Simav arası uzaklık: 87 km.

Yazının başında belirttiğim gibi, ulaşımı gayet kolay bir yöremiz.

TARİHİ

Bölgenin tarihi geçmişi, çok uzun yıllara kadar uzanmaktadır. Antik dönemlerde, buradaki yerleşim yerinin adı “Carsea” olarak bilinmektedir. Bu dönemde, bölgede yerleşik toplumlar, sırasıyla: Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans.

Özellikle: ilçe merkezinde, Helenistik dönemlere ait: Tümülüsler, oda mezarları, kaya mezarları bulunmaktadır. Bölge: takip eden dönemlerde, 200 yıl kadar süreyle, Pers egemenliği yaşar. Daha sonra ise, Bergama krallığı ve Romalılar, bölgede etkin unsur olurlar. Takip eden dönemler: Bizans, Selçuklular ve Karesi Beyliğinden sonra ise, Osmanlılar görülür.

1884 yılında, bölgede, Belediye teşkilatı kurulur ve 1913 yılından itibaren ise, İlçe olur.

1920 tarihinde, Yunan işgaline uğrayan yöre, 1922 yılında, işgalcilerden temizlenir.

Balıkesir Sındırgı

GENEL

İlçe, denizden 250 metre yüksekliktedir. Ormanlık ve dağlık bölgenin Simav çayı geçen yerlerinde, geniş düzlükler uzanır.

Yörede, Akdeniz iklimi hakimdir. Kışlar yağışlı ve ılık, yazlar ise kurak ve sıcak geçmektedir.

İlçe arazisinin: %51’i ormanlık, % 24’ü tarıma elverişli alan ve % 22’si ise dağlık alandır.

Ekonomik yönden, bölge değerlendirildiğinde: başta tütün olmak üzere, tarımsal faaliyetlerin etkin olduğu, susam, buğday, kavun, karpuz ve çeşitli hayvansal ürünlerin üretildiği görülmektedir. Bunun yanında: dokumacılık yaygındır. İlçe merkezinde, sanayi yatırımı olarak, sadece 2 yün iplik fabrikası var.

Sındırgı; ulusal anlamda, Türk sporuna 2 büyük pehlivan kazandırmış olup, bunların ikisi de, Kırkpınar’da altın kemer alırlar. İsimleri: Şerif Ünal ve Mehmet Gacaroğlu. Ama, Sındırgı şehir meydanında: Şerif Pehlivanın heykelini görebilirsiniz.

Balıkesir Sındırgı Yağcıbedir Halıları

YAĞCIBEDİR HALILARI

Yağcıbedir halıları, dünyaca ün kazanmıştır. Bunlar: Yörük aşiretinin: örf, adet ve geçmişlerini yansıtır. Çok ince, yün ipliklerle dokunurlar. Ömürleri çok uzundur. Günümüzde, Sındırgı yöresinde: 10 bin civarında tezgahta, bu halılar dokunmakta olup, birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Bu halıların ünü özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Halıların özellikleri: ipinde kök boya kullanılması nedeniyle, renkleri asla solmaz. Genelde: bunlarda, 4 renk (lacivert, kırmızı, koyu kırmızı, beyaz) hakimdir. Halılar kullanıldıkça yani eskidikçe, renkler daha güzelleşir ve değer kazanır. Normal bir halının ömrü: 150-200 yıl kadar uzayabilmektedir.

Peki, bu ilginç isim nerden gelmiştir? Yağcıbedir ismi, bölgede yerleşik Yağcıbedir Yörüklerinden gelmiştir. Günümüzde: Yağcıbedir Yörükleri: Sındırgının bazı söylerinde yaşamakta ve halıları, orijinaline bağlı kalarak dokumaktadırlar.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Sındırgı yöresinde: sazan dolması, alabalık, kabak ve höşmerim tatlısı deneyebilirsiniz. İlçeye özgü bir pide çeşidi var: otlu pide. Özellikle: sevenler için, otlu pide öneriyorum.

NE SATIN ALINIR

Bu bölgeden, Yağcıbedir halısı satın alabilirsiniz. Halı düşünmezseniz: tarhana, erişte veya buraya özel, zeytin kolonyası satın alabilirsiniz.

Balıkesir Sındırgı

GEZİLECEK YERLER

ŞERİF PAŞA MEYDANI

İlçe merkezindeki bu meydan, tüm etkinliklerin düzenlendiği bir yer olarak öne çıkıyor.

Balıkesir Sındırgı Emendere Kaplıcaları

EMENDERE KAPLICALARI

İlçe merkezine, 8 km. uzaklıktadır. Bölgede, 28 odalı bir termal otel bulunmaktadır. Kaplıca bölgesinde: 1 açık ve 2 kapalı havuz var. Diğer gerekli altyapı tesisleri de bulunmakta olup, komple bir termal sosyal tesis olarak hizmet verilmektedir.

Kaplıca suları: sedef, mantar, uyuz, egzama gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Yani: vücut yaralarına iyi geliyor. Suyun çıkış sıcaklığı: 32 derecedir. Dünyada: radyoaktivitesi, en yüksek kaplıca suyu olarak bilinmektedir.

Balıkesir Sındırgı Hisaralan Kaplıcaları

HİSARALAN KAPLICALARI

İlçe merkezine 8 km. uzaklıktaki, Emendere kaplıcalarının sağ tarafında, 200 metre ilerideki bir tepeden çıkmaktadır. Bu tepe üzerinde: 20 civarında kaynak çıkıyor. Sıcaklıkları: 90 derece civarındadır.

Bir tanesi, tümsek üzerinde küçük bir havuz oluşturuyor ve buradan aşağıya akarken, aktığı yamaçlarda, beyaz bir çökelti bırakıyor. Evet, çevre, suların çökeltilerinden oluşmuş, küçük peri bacası görünümlü yerlerle  dolu.

Buradaki sular: romatizma, siyatik ve kadın hastalıkları ve ağrılı batın rahatsızlıklarına iyi geliyormuş. Konaklamak için pansiyonlar var.

Balıkesir Sındırgı Cüneyt Köprüsü

CÜNEYT KÖPRÜSÜ

Cüneyt vadisinde, ormanlık bir alandadır. Ancak, kitabesi bulunmadığından, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak, yapı stili bakımından, Karesi Beyliği zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yaptıran ise: Cüneyt Bey.

Köprü: moloz ve temse taştan yapılmıştır. Oldukça geniş bir kemerli, tek gözden oluşmaktadır. Günümüze kadar, sağlam olarak gelebilmiştir.

Bigadiç tanıtımı yazısı.

Simav tanıtımı yazısı.

Balıkesir tanıtımı yazısı.

 

Please follow and like us:

“Balıkesir Sındırgı” üzerine 2 yorum

  1. Sindirgiya gittiyseniz mutlaka KOFTECİ HACIda köfte ekmek yemelisiniz mukemmel lezzet her gidisimde mutemdiyen ugradigim tek yer.. yasin hocanin selami var diyerek torpilli yiyebilirsiniz 🙂

  2. Trafik çok kötü isteyen her yere park yapmış . Bir ev gördüm nerdeyse caddeye inşa edilmiş ve çöp bidonları dolu olduğundan köpekler le çevrilmiş bir manzara arz ediyor. İnsanları gayet sıcak ve saygılı lokantaları çok ucuz ancak yabancıya hitap edecek lüks ve içkili bir yer görendik ? Ama Gine’de uğramak isterim .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.