Aydın Köşk; Kestane diyarı. Ana yol üzerinde, ancak otoban nedeniyle, insanlar buradan geçerken, İlçeye uğramadan geçiyorlar.
ULAŞIM
Aydın il merkezine, uzaklık: 18 km. dir. Aydın-Denizli karayolu üzerindedir.
TARİHİ
Bölgede bulunan bir kısım antik döneme ait kayaların ve taşların üzerindeki resimlere göre: bölgenin tarihi, Hititler dönemine kadar gitmektedir.
Evliya Çelebi: yazılarında, 1653 yılında bir deprem sonucu, yörenin göçmesi nedeniyle, halkın buraya “Göçük” adını verdiği ve göçük kelimesinin “Köşk” olarak günümüze ulaştığı tahmin edilmektedir. Ancak, Evliya Çelebinin, 1530 yılında yazdığı “Küçük Asya” kitabında: buradan, “Köşk” olarak söz edilmektedir.
Evet, tüm bunlar bir yana: yörenin tarihi süreç içindeki egemen ulusları şunlardır: Hititler, Frigya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar.
I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Mücadelesinin yaşandığı yıllarda: bölge, 1922 yılında Yunan işgalinden kurtarılır.
Evet, tarih boyunca, birçok kez, çeşitli uluslar arasında el değiştiren yöre: 1990 yılında, İlçe statüsüne kavuşur.
GENEL
İlçe merkezi: Menderes vadisinin kuzeyindedir. Dolayısı ile, güneyi ovalıktır. Kuzey bölgesiyse, engebeli ve yüksek bir arazi yapısındadır.
İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 65 metredir. Yörede bulunan en önemli akarsu: doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Ege denizine dökülen, Büyük Menderes nehridir.
Yörede: Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yüksek kesimlerde, nadiren kış soğuklarına bağlı olarak kar yağışı görülebiliyor. İklime bağlı olarak, ilçede görülen bitki örtüsü: maki.
İlçenin ekonomik faaliyetleri değerlendirildiğinde: bölgede, narenciye, pamuk, mısır ve yüksek kesimlerde: zeytin, incir, kestane, ceviz ve elma üretildiği görülüyor.
NE YENİR. NE İÇİLİR
Köşk yöresinde, mevsimine göre, mutlaka kestane yemelisiniz. Bunun dışında: Paşa böreği, kedirgen kavurması ve yuvarlama yiyebilirsiniz.
NE SATIN ALINIR
Köşk yöresinden, zeytinyağı satın alabilirsiniz. Ayrıca: kurutulmuş incir satın alabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
ŞEMSİ PAŞA CAMİSİ
Yavuz köyündedir. Bu köyün yerlisi olan Şemsettin Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kubbesi kiremitli, minaresi ise tuğladan yapılmıştır. Yapı: 1902 yılındaki depremde hasar görmüş ve minaresi yıkılmıştır. Ancak, daha sonra tamir edilmiş ve günümüze ulaşan yapı ortaya çıkmıştır.
Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.