Malezya Genel

Malezya Genel

 

Malezya; Güneydoğu Asya’da: bir federasyon yönetimidir ve federasyona bağlı 11 eyalet ve 2 federal bölge bulunmaktadır. Malezya Federasyonu: Malezya yarımadası ile Borneo adasında: Sabah ve Sarawak ülkelerini kapsamaktadır.

Coğrafi yönden: Batı Malezya ve Doğu Malezya olmak üzere ikiye ayrılır. Federal bölgeler: Kuala Lumpur ve Putrajaya’dır. Başkent olarak da Kuala Lumpur bilinir.

Doğu Malezya: Endonezya adasının kuzeyindeki Sarawak ve Sabah eyaletlerinden oluşur. Batı Malezya ise: Tayland ülkesinin güneyinde, yarımada uzantısı üzerinde bulunan eyaletlerden oluşmaktadır.

Başkent Kuala Lumpur buradadır. Başkent Kuala Lumpur nüfusu 1.493.000 kişidir. Ülkenin genel nüfus sayısı ise 30 milyon kişi civarındadır. Ülkenin diğer büyük şehirleri: Kelang, Johor Bharu’dur.

Malezya ekonomisinin en büyük etkinliği: turizm, petrol, palmiye yağı, doğal kauçuk ve ahşaptır.

Özellikle, ülkenin merkezinde son yıllardaki refah dikkat çekicidir. Bunun en büyük göstergesi: yeni uluslar arası havaalanı, geniş otobanlar ve hatta ülkemizde de tanınan Malezya yapımı “Proton” marka arabalardır.

Yine de başkentin geçmişini saklamak mümkün olmamıştır. Ticaret ve endüstri: kıyıdaki liman şehri “Klang”da yoğunlaşır. Kalay ticareti daha çok “Perak” eyaletinde gelişmiştir. Kuala Kangsar ise kraliyet eyaletinin başkentidir ve son derece sakindir. “Taman Negara” ise ulusal park olarak bilinir ve dünyanın en iyi korunmuş yağmur ormanları buradadır.

Ülke: turizm açısından ilgi çekmektedir. Çünkü: beş yıldızlı bir otelin hemen yanında, birkaç metre ötesinde antik resifler üzerinde yükselen ve kazıklar üzerinde inşa edilmiş ahşap evler görebilirsiniz.

Ayrıca: biraz önce sözünü ettiğim gibi yağmur ormanları ile kaplı yamaçlarda, orman yaşamı gündeme gelmektedir. Serin yaylalar, kumlu ve sıcak plajlar, zengin ve nemli mangrov alanları bir aradadır.

Giriş kısmını bitirmeden önce, birkaç Malezya geleneğinden söz etmek istiyorum. Bir Malezya evine girerken ayakkabı çıkarmak gerekir. Size bir içecek ikram edildiğinde, bunu kabul etmeniz beklenir, kabul etmek kibarlıktır. Kişi eli ile yemek yerken veya bir şey verirken, genellikle sağ el kullanılır.

Sağ el işaret parmağı: kişileri ve nesneleri göstermek için kullanılmaz. Bunun yerine: altından katlanmış dört parmak ile sağ elin baş parmağı tercih edilmelidir. Cami ve tapınak gibi yerlere ayakkabı ile girilmez.

Bazı camilerde, bayan ziyaretçiler için, örtünmeleri için eşarp ve etek verilir. İbaret yerlerinde izinsiz fotoğraf çekilmez. Ülkenin büyük bölümü Müslüman olduğundan alkol kullanılmaz.

Malezya Genel

ULAŞIM

Malezya ülkesinin ana kapısı: Kuala Lumpur şehrinin yaklaşık 50 km güneyinde bulunan uluslar arası havaalanıdır. Hava alanı “Subang Sultan Abdul Aziz Shah” havaalanı olarak isimlendirilir. Ayrıca, ülkenin havaalanı bulunan diğer şehirleri şunlardır: Penang, Kuching, Kota Kinabalu ve Langkawi.

Malezya Genel

SAAT

Malezya ülkesi zaman olarak; ülkemizden 5 saat ileridedir.

Malezya Genel

DİN

Malezya: İslam devletidir. Ancak ibadet özgürlüğü uygulanmaktadır. Nüfusun yaklaşık % 60.4 lık bölümü Müslüman, % 19.2’lik bölümü Budist, % 9.1’luk bölümü Hıristiyan, % 6.3’lık bölümü Hinduizm dinine sahiptir.
Ülkede, aynı alan içinde: tapınaklar, camiler ve kiliseler görmek mümkündür.

Malezya Genel

DİL

Bahasa Malaysia, yani Malayca ulusal dildir. Malezya’da bir Hint lehçesi olan Tamilce’nin yanı sıra, Mandarin ve diğer Çin lehçeleri de konuşulur. Ülkede İngilizce bilenlerin sayısı fazladır. Ücra bir köşede olmadığınız sürece iletişim sorunu yaşamazsınız. Tabelaların çoğu Latin harfleriyle Malayca’dır.
İngilizce tüm okullarda zorunlu olarak öğretilir.

Malezya Genel

İNSANLAR

Malezya’da 25 milyon insan yaşamaktadır. Malezya: tarihi süreç içinde Hint Okyanusu ve Güney Çin Denizi arasında, geleneksel tüccarlar ve Doğu’da hem de Batı’da seyahat edenler için bir buluşma noktası olduğundan çok sayıda yerli halklardan oluşan, çok kültürlü ve çok ırklı bir nüfusa sahiptir.

Ülkede yaşayan etnik kökenlilerin: % 50.4 Malay % 23.7 Çinli; % 11 yerli; % 7.1 Hintli ve diğerleridir. Yani: Malaylar, Hintliler, Çinliler ve diğer birçok etnik gurup, barış ve uyum içinde yaşamaktadırlar. Bu çok kültürlülük, Malezya’da renkli festivallere sebep olmaktadır.
Sonuç olarak, Malezyalılar sıcak, samimi ve rahat insanlar olarak bilinirler.

Malezya Genel

EKONOMİ

Malezya yarımadası: kauçuk, palmiye yağı, kakao, pirinç üretimiyle önem kazanır. Ayrıca: kereste ve hindistancevizi endüstrisi gelişmiştir. Yarımada: kauçuk ve petrol, palmiye işleme ve üretimi, hafif imalat sanayi, elektronik, kalay madenciliği ve kereste işleme üzerine yoğunlaşmıştır.

Malezya Genel

ELEKTRİK

Bütün Malezya’da voltaj 220 voltdur. Uzak bölgelerin ve jeneratör kullanılan bazı adaların dışında hemen her yerde elektrik vardır.
Not: Bazı eski oteller iki girişli piriz kullansalar da, üç girişli kare ya da yuvarlak pirizleri farklı işletmelerde bulabilirsiniz. Genelde bir adaptör el altında olmalıdır.

Malezya Genel

GİYİM

İklim sıcak, nemli ve yağmurlu olduğu için, tercihan ince, açık renk, bol pamuklu giysiler kullanılmalıdır. Yayla yerleşimlerinde üşümemek için bir süveter yeterlidir.
Malezyalılar, en lüks restoranlarda bile rahat giyinirler.

Resmi bir toplantıda bir takım elbise ve gravat ya da uzun kollu batik bir gömlek uygundur. Buna karşın, sandalet ya da terlikler, restoranlar ve diskolar için fazla günlüktür. Plajlarda: üssüz ve çıplak güneşlenmek hoş karşılanmaz.

Yürüyüş yapmak için kauçuk tabanlı bir ayakkabı ya da iyi bir yürüyüş botu giyin ve kaçınılmaz olarak terleyeceğiniz için pamuklu veya yün çorapları tercih edin.

Bir dinsel yapıya girmeden önce, ayakkabılarınızı çıkarmayı unutmayın. Malezyalılar, evlerine ve bazen işyerlerine girerken de ayakkabılarını çıkarırlar. Camileri ve özellikle doğu sahilindeki kırsal bölgeleri gezerken şort ya da mini etek giymekten kaçının. Malezya’da çok uygun fiyatlara giysi satın alınabilirse de büyük bedenleri bulmak zor olabilir.

 

İKLİM

Tropik iklimin görüldüğü Malezya’da sıcaklık ve nem oranlarının rahatsız edici olacağından kuşkunuz olmasın. Malezya’nın iklimi, genelde, sıcak, nemli ve yağmurludur. Alçak bölgelerde günlük sıcaklık, 21 ile 32 derece arasındadır. Yıllık ortalama yağış 250 cm. dir. Geceler çoğunlukla serin olsa da, gündüzleri genelde sıcaktır.

Musonlar, ağır yağış getirir. Kuzey musonu, Kasımdan-Şubata kadar sürer ve en çok Kelantan, Terengganu ve Pahang eyaletleri ile Sabah’ın bazı kısımlarını etkiler. Batı Malezya’daki Taman Negara olumsuz hava koşullarından dolayı Kasım başından Ocak ortasına kadar kapalıdır. Temmuzdan, Eylüle kadar süren güneybatı musonu, Endonezya adası Sumatra’nın sağladığı koruma sayesinde, diğerleri kadar yağış bırakmaz.

Malezya Genel

ÖLÇÜ BİRİMLERİ

Malezya’da metrik sistem kullanılır.

Malezya Genel

PARA

Malezya para biriminin resmi adı “Malezya Riggiti” dir. (RM). 100 sen= 1 RM eder. Madeni paralar: 1, 5, 19, 20 sen. Banknotlar: 1 RM, 5 RM, 10 RM, 50 RM, 100 RM.dir.
Döviz bankalarda yada bankaların çalışma saatleri dışında da açık olan ruhsatlı döviz bürolarında bozdurulur. (bunların çoğu saat 20.00 de kapanır)
Kurlar değiştiğinden, döviz bozdurmadan önce araştırma yapmanızı öneririm.
1 Amerikan Doları = 2.91 RM

RESMİ TATİLLER

Çok kültürlü ve ayrı dinlere mensup nüfusundan dolayı Malezya’da çok sayıda resmi tatil vardır. Aşağıda, bir kısmının tarihi her yıl değişen bu tatillerden bazılarıdır.

1 Ocak Yeni yıl
Ocak-Şubat Çin Yeni Yılı (iki gün)
Mart/Nisan Kutsal Cuma (Sabah ve Sarawak eyaletlerinde)
1 Mayıs İşçi Bayramı
6 Mayıs Budacıların Vesak Günü.
10-31 Mayıs Sabah’ta Kaamatan Hasat Bayramı
1-2 Haziran Sarawak’ta Gawai Hasat Bayramı
6 Haziran Kralın doğum günü
Haziran/Temmuz Hari Raya Haji (günleri değişir) Muharrem ayının ilk günü
31 Ağustos Ulusal Bayram
Ağustos/Eylül Mevlit kandili
Kasım Hindu Bayramı Divali.
25 Aralık Noel

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.