Antalya Yivli Minare

Antalya Yivli Minare

Antalya’ya gittiğinizde, varlığının farkına varmazsanız bile, mutlaka onun önünden geçeceksiniz. Yürüyerek gidebilirsiniz.

Evet; yivli minare. Kale kapısı olarak isimlendirilen semtte. Yivli caminin minaresi. Antalya’nın tam orta yerinde. Antalya’ya gelip de bunu görmemek mümkün değil. Atatürk meydanın hemen arkasında.

Yivli minarenin bulunduğu yer, aslında bir külliye, yani yapılar topluluğu var burada. Selçuklular döneminde yapılan eserler topluluğu. Külliyede bulunan eserler şunlar: Yivli Minare Cami, Gıyasettin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi. Bunların tümü, kesinlikle çok önemli eserler. Ama; Yivli Caminin yivli minaresi, Antalya’nın simgesi olacak derecede önemli ve güzel.

Antalya’nın ilk İslam yapıtlarından. 13’ncü yüzyıla ait bir Selçuklu eseri. 1230 yılında yapıldığı sanılıyor. Yani; yaklaşık 800 yıllık. Kaidesi; kesme taşlardan. Gövde kısmı: tuğladan ve açık mavi renkli taşlardan mozaik tarzı süslenmiş.

Yer yer; firuze renkli çinilerde var. Minare üzerinde; 8 tane yiv var. Yiv; hani silahların namluları içinde de oluyor ya, sipiral biçimli oyuk demektir. Minarenin yüksekliği, 45 metre kadar. Şerefesine; 92 basamaklı merdiven ile çıkılıyor.

Hemen yanında; yivmi minare cami var. Minarenin batısında. Caddenin kıyısında. Anadolu, çok kubbeli cami türünün en eski örneği. Yarım küre şeklinde, 6 kubbe ile örtülü. 1372 yılında, Balaban Tavşiye isimli mimar tarafından yaptırılmış. Aslında, minare yapıldığında, burada eski bir Bizans kilisesi varmış.

Bu kilise; Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından, yivli minare de eklenerek, camiye dönüştürülmüş. Ama; bu yapı, daha sonraki yıllarda, bilinmeyen bir nedenle yıkılmış ve yerine şu an görülen cami yapılmış.

Yani; minare daha eski. Evet, caminin yapısında, antik kalıntılardan da yararlanılmış. Çünkü: kullanılan taşlar üzerinde, yer yer, antik yazı ve işaretler görülmekte. Cami ve minare, en son 1955 yılında restore edilmiş, 1972 yılına kadar arkeoloji müzesi olarak kullanılmış.

Evet; Antalya’ya gittiğinizde önünden geçeceksiniz. Geçerken, bir ara dönün bakın, çünkü: üzerinde bulunan yivler ve firuze renkli görüntüsü nedeniyle, başka bir yerde görmeniz mümkün olmayacak bu yapıyı. İlginç bir yapı.

Antalya şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

“Antalya Yivli Minare” için bir yorum

  1. hercekten begenilecek bir site ne az ne çok normal performans dan sayenizde 95 aldım saOLUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.