Antakya Altınözü

Antakya Altınözü

Yörenin “kırmızı biberi” dünya çapında ün salmıştır. Buraya yolunuz düşerse, kırmızı biber almayı unutmayın. Ayrıca, Belediyesinin de simgesinde bulunduğu üzere, burada “zeytin” de önemli bir yere sahiptir.

Antakya Altınözü

ULAŞIM:

Altınözü ile bağlı bulunduğu Hatay il merkezi arasındaki uzaklık: 25 km. Altınözü-Yayladağı arasındaki uzaklık: 42 km. Altınözü-Reyhanlı arasındaki uzaklık: 49 km.

TARİH:

Yöre: 638 yılında, Hz. Hanifi tarafından Bizanslılardan ele geçirilmiştir. Daha sonra haçlı seferleri sırasında haçlıların egemenliği görülür ve bu durum. 150 yıl kadar devam eder. Ancak, Memluk Sultanı Baybars, daha sonra, Kuseyr denilen bu bölgeyi ele geçirir ve 1515 yılına kadar hakimiyetini sürdürür.

Altınözü: 1516 yılında, Mısır seferi sırasında, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı egemenliğine sokulmuştur. I. Dünya savaşı sonunda, Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 23 Temmuz 1939 yılında ülkemize katılmıştır.

1945 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Yörede yapılan kazı çalışmalarında, özellikle Bizans dönemine ait çok miktarda “altın” bulunmuştur. Ancak, Altınözü ismi, Osmanlı döneminde verilmiştir.

Ancak, Altınözü yöresi, Müslüman Araplarca ele geçirildikten sonra, buraya, kale tipi şato anlamına gelen “Kasr” denilmeye başlanmıştır.

Antakya Altınözü

GENEL:

Hatay ilinin güneyinde, güneyden kuzeye doğru uzanan bir plato durumunda olan yörenin yüzölçümü, 358 km. karedir. Bölgenin, Suriye sınırındaki uzunluk: 50 km. dir.
Hıristiyan Arap vatandaşlarımızın yaşadığı bir yerdir.

Yörede yaşayanların ekonomik etkinliklerinin başında, tarımsal faaliyetler gelmektedir. Bunun dışında, el sanatları ile de uğraşılmaktadır. Tarımsal faaliyetlerin başında ise: buğday, zeytin ve tütün üretimi gelmektedir.

Özellikle, zeytin üretimi yaygındır. Dünyanın en erken zeytin hasadı, burada yapılmaktadır. Katırbaşı denilen bir nar çeşidi, burada yetişmektedir.

Bunun dışında, burada yaşayanların büyük bölümü: mevsimlik tarım işçisi olarak çevredeki büyük ovalara gitmektedirler.

NE SATIN ALINIR:

Yörenin dünyaca meşhur kırmızı biberinden satın almayı unutmayın.

Antakya Altınözü

GEZİLECEK YERLER:

Antakya Altınözü Koz Kalesi

KOZ KALESİ-KÜRŞAT KALESİ:

Koz köyü yakınlarındadır.

Kale: antik dönemde kullanılan ve Altınözü tarafından gelip, Harbiye’den geçerek Antakya’ya ulaşan Kureyş yolu üzerindedir.

Antakya Altınözü Koz Kalesi

Antakya Prensliği döneminde yapılan kalenin yapım amacı: Antakya’nın güney bölgesini emniyete almaktır.

Kalede, bir dönem Antakya Latin Patriği ikamet etmiştir.

1268 yılında Baybars tarafından kuşatma sonucu fetih edilmiştir.

Günümüzde, kalenin büyük blok taşlardan yapılmış iki burcu ayaktadır.

 

YUNUSHANI GELİNLER DAĞI NEKROPOLÜ:

Burada: Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait 18 kaya mezarı vardır. Burada halen, kazı çalışmaları sürdürülmektedir.

Hatay şehir merkezi gezi ve tanıtım yazısı.

Yayladağı gezi ve tanıtım yazısı.

Reyhanlı gezi ve tanıtım yazısı.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.