Kuşadası Güzelçamlı

Kuşadası Güzelçamlı
 

Kuşadası Güzelçamlı, Kuşadası ilçe merkezinin 25 km güneyinde, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkına komşudur.

Burası “Kalamaki” ismiyle de bilinen bir tatil beldesidir. Çünkü Osmanlı döneminde yörede bir Rum kasabası vardır ve ismi Rum Çalısıdır. Kurtuluş savaşı sonunda, kazanılan zaferin ardından, Türk ordusu buraya doğru yaklaşınca, kasabada yaşayan Rumlar, 7 Eylül 1922 tarihinde Sisam adasına kaçarlar.

Ardından boş kalan kasabaya, 1924 yılındaki mübadele nedeniyle, Yunanistan Kavala bölgesinden gelen Türk göçmenler yerleştirilir.

Beldeye yerleşen Türk göçmenler: beldenin ismini “Güzelçamlı” olarak değiştirirler.

Çünkü, belde çamlar arasında ev deniz kenarında, muhteşem güzel bir konumdadır.

Kuşadası Güzelçamlı
 
Beldede, 1992 yılında “Belediye” kurulur.

Burada: 30 kilometreye yakın sahil şeridinde: plajlarda ve koylarda yelken, sörf, kano, su kayağı, balık avcılığı tekne turları yapılmaktadır.

Yer yer kumluk ve yer yer taşlık olan sahil şeridinin hemen hemen her yerinden denize girmek mümkündür.

Kuşadası Güzelçamlı
 

Sahil şeridinde: deniz sabahları oldukça sakindir, öğleden sonra hafif dalgalıdır. Yüzerken arkanızı döndüğünüzde yemyeşil dağları ve denizin güzel mavisini görebilirsiniz. Akşamları sakindir, dışarı çıkmak isterseniz, çok az sayıda birkaç mekan bulabilirsiniz.

Büyük eğlence yerleri için, Kuşadası merkeze gitmek gerekir.

Yörede büyük 5 yıldızlı otel yoktur.

Kuşadası Güzelçamlı
 

Burada genellikle yazlık siteler ağırlıktadır. Bu yüzden, yöre yaz aylarında gelen yazlıkçılarla hareketlenir.

Kuşadası Güzelçamlı Jandarma misafirhanesi kamp tesisi
 

JANDARMA MİSAFİRHANESİ-KAMP TESİSİ:

Atatürk Mahallesi Kamp Sokaktadır.

Burası diğer askeri kamplar gibi hareketli değildir, sakin bir yer, deniz kıyısında, denize doğru uzanan iskeleden denize girilebiliyor, ancak sahili dar ve taşlıktır.

Kuşadası Güzelçamlı Jandarma misafirhanesi
 

Özellikle akşam saatlerinde, buradan güneşin batışını izlemek bir harikadır. Ama belirttiğim gibi, sessiz ve sakin bir yer, eğlence arayanlar için olmaz.

 

KİLİSE:

Jandarma Kamp tesisi içindedir.

Yapının, muhtemelen 1850-1900 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. 1922 yılındaki mübadele dönemi öncesinde bölgede yerleşik Rumlar tarafından ibadet için kullanılmıştır.

Ancak mübadelenin ardından Rumlar bölgeyi terk edince, kilise de kendi kaderine terk edilmiştir.

Uzun süre hayvan barınağı olarak kullanılmış, ardından Jandarma Komutanlığı tarafından onarılarak ve gayet iyi korunarak günümüze ulaşmıştır.

Yapı, günümüzde Jandarma kamp tesisi içinde, yemek yenen ve oturulan bir yer olarak kullanılmaktadır.

Kilisede: orta kemerli bölümün içinde oval biçimli tavanda: İsa ve havarilerinin resimlerinin bulunduğu çerçeveli bir bölüm görülebilir.

 

Papaz Evi:

Kilisenin deniz tarafındaki bölümündedir. Buranın, kilisenin papazının lojmanı olduğu tahmin edilmektedir. Bu yapı: günümüzde Jandarma kamp tesisleri içinde, “Antik” ismiyle kafeterya olarak kullanılmaktadır. Giriş kapısındaki kemer ilgi çeker.

 

Eski Kilise:

Jandarma kamp tesislerinin hemen arkasında, tekne yapım yerinin yanındadır. Günümüze sadece taş temelleri gelebilmiştir. Bu yapının taşlarıyla, diğer kilise yapılmıştır.

 

GÜZELÇAMLI MÜZESİ:

Güzelçamlı Belediyesi tarafından düzenlenen bu tarih müzesi, Cumhuriyet Meydanında Belediye Düğün Salonu altındadır. Müzede: belde kültürünü tanıtıcı ve belde yaşamından örnekler sergilenmektedir.

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ:

Yamaç paraşütü uçuşları: Kaplan kayası uçuş pistinden yapılmaktadır. Pist, Güzelçamlı merkeze 13 km uzaklıktadır.

Kaplan Kayası yamaç paraşütü pisti deniz seviyesinden 960 metre yüksekliktedir. Uçuş yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Uçuş esnasında: Bafa gölü, Samos adası, Dilek Yarımadası, Büyük Menderes deltası ve Kuşadası körfezi izlenebilmektedir.

Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin Milli Parklar Müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir.

Kuşadası merkezi gezilecek yerler için.

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı gezilecek yerler için.

Kuşadası Davutlar gezisi için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.