İstanbul Galata Köprüsü

İstanbul Galata Köprüsü
 

İlk Galata Köprüsü: Unkapanı-Azapkapı arasında yaptırılır.

1838 yılından sonra Karaköy Meydanının ticaret merkezi olma özelliği artmıştır. Ayrıca Sarayın tarihi yarımadadan Dolmabahçe Sarayına taşınmasıyla, şehir içi ulaşımı Eminönü-Karaköy hattında yoğunlaşmıştır.

Ardından, Haliç’in iki yakasının yeni bir köprüyle bağlanması gerekmiştir.

Haliç üzerinde ilk köprü: Azapkapı ile Unkapanı arasında 1836 yılında yapılan “Hayratiye Köprüsü” dür.

1845 yılında, Sultan II Mahlut’un annesi Bezmi Alem Valide Sultan, ilk Galata Köprüsünü yaptırır. Bu köprü: Tersane-i Hümayun’da dubalı olarak ve ahşap yaptırılmıştır. Köprünün ismi “Cisr-i Cedid” yani “Yeni köprü” dür.

Köprü zaman içinde yeterli gelmeyince ve ahşap olduğu için, 1863 yılında daha geniş ve ahşap ama daha geniş ve sağlam bir köprü yapılır.

İstanbul Galata Köprüsü
 

1869 yılında ise, bu köprünün yerine, demir konstrüskiyonlu bir köprü yapılması fikri ortaya atılmıştır ve yeni köprü 1878 yılında tamamlanmıştır.

Sultan Abdülaziz döneminde, köprünün Karaköy meydanına bağlandığı yerde “Karakol Binası” yapılır. Ancak bu bina daha sonra yıkılır ve yerine “Karaköy Seyrü Sefain Acentası Binası” yapılır.

Demir köprü

1878 yılında: Eminönü-Karaköy arasında, 24 dubayla taşınan, orta bölümü gemi geçişleri için açılabilen, dönemine göre çağdaş bir demir köprü yapılır.

Bu demir köprü üzerine, 1912 yılında Alman Man firması tarafında tramvay yapılmıştır. Köprünün altına ise yolcu bekleme salonları ve dükkanlar eklenmiştir.

Ayrıca bu yeni köprü üzerinde: çeşitli yönlere giden vapur hatlarının iskeleleri bulunuyordu.

İstanbul Galata Köprüsü
 

1936 yılında eski Galata köprüsü üzerindeki iskele yetersiz kalınca: mühendis Galip Alnar tarafından tasarlanıp uygulanan ilk “Karaköy İskelesi”, sunduğu gazino, kitapçı, berber gibi insan odaklı hizmetleriyle kentli için çok değerli bir kamusal alan oluşturmuştu.  

1980’li yıllara kadar altı da üstüyle birlikte yaşayan Galata Köprüsü; tramvay-otobüs hatları, Şirket-i Hayriye, Şehit Hatları vapur iskeleleri ile birlikte entegre bir ulaşım sistemini oluşturur. Ancak yine aynı dönemde, bu köprünün yerine, ayaklar üzerinde duran bir köprü yapılması düşünülmeye başlanır.

Yeni köprü, 12 Haziran 1992 yılında hizmete girer.

İstanbul gezi planı.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.