Kırşehir Akpınar

Kırşehir Akpınar

Akpınar, Kırşehir arası uzaklık: 40 km. Akpınar, Keskin arası uzaklık; 42 km. Akpınar, Kırıkkale arası uzaklık: 143 km.

TARİHİ

Yörenin tarihi geçmişi hakkında net bilgiler yoktur. 1938 yılında yörede büyük bir deprem felaketi yaşanır. 1939 yılında bucak yapılır. 1959 yılında Belediye teşkilatı kurulur. Akpınar, 1987 yılında ilçe olmuştur.

Kırşehir Akpınar

GENEL

İlçe devlet karayolu üzerindedir. Kırşehir ilinin en yeşil ilçesidir. Yörede yeryüzü şekilleri son derece engebeli geniş bir plato şeklindedir. Yörenin rakımı ortalama 1150 metredir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Tarım olarak özellikle ceviz üretimi yaygındır. Yörede üretilen ceviz, kalite ve lezzet bakımından üst düzeydir. İlçede yaşayanların bir kısmı ise, yurt dışında gurbetçi olarak çalışmaktadırlar. Yörede karasal iklim hakimdir. Buna göre kışlar sert geçer.

Neşet Ertaş

NEŞET ARTAŞ

Ünlü sanatçımız Neşet Ertaş, 1938 yılında Akpınar ilçesine bağlı Kelismailuşağı köyünde doğmuştur. 1957 yılında İstanbul’a yerleşir ve halk tarafından çok sevilen türküleri seslendirmeye başlar. Neşet Ertaş, UNESCO tarafından somut olmayan kültür mirasın korunması sözleşmesi kapsamında “Yaşayan insan hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri Listesi” ne dahil edilerek yaşayan insan hazinesi kabul edilmiştir. Bozkırın Terenesi olarak kabul edilen sanatçı 25 Eylül 2012 tarihinde vefat etmiştir.

HEDİK FESTİVALİ

İlçede geleneksel olarak her yıl Sonbahar başında çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanır. Hasattan sonra elde edilen buğday, bulgur yapılmak için çeşitli aşamalardan geçer. Halk arasında Hedik kaynatmak olarak geçen bu iş genelde sonbahar mevsiminde olur. Özellikle hasatın bittiği Eylül ayı başında harman sonu çıkarılan buğday, suyun bol olduğu ve akımın iyi olduğu bir yerde yıkanır. Yıkanan buğday, harmanlarda veya köy meydanlarında kurulan büyük bakır kazanlarda kaynatılır. Yenebilecek duruma gelene kadar kaynatılan buğday, daha sonra dışarıya serilir. Daha sonra elle çevrilen taş değirmenlerde bulgur haline getirilir.

Festivalde pişirilen hedik konuklara dağıtılır, ayrıca yöresel sanatçılar konser verirler.

NE YENİR

Yörede yetiştirilen Deveci armudu, oldukça meşhurdur, tatmanızı öneririm. Deveci armudu, görüntüsü, iriliği ve lezzetiyle diğer tüm armut çeşitlerinden farklıdır.

Kırşehir Akpınar

GEZİLECEK  YERLER

Kırşehir Akpınar Hacı Hüseyin Efendi Türbesi

HACI HÜSEYİN EFENDİ TÜRBESİ

İlçe merkezindedir. Hacı Hüseyin Efendi, Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş Türkmen boyundan bir kişidir. 1905 yılında burada vefat etmiştir. Halk tarafından ziyaret edilmektedir.

KANLIGÖL KANYONU

İlçe merkezine 12 km uzaklıktaki Kanlıgöl Hacıselim köyündedir. Kanyon, Sofrazlı yükseltisinden başlar, çeşitli şekiller alır, yüksekli-alçaklı derin ve dik kayalardan geçerek ilerler. Kanyonda irili ufaklı çağlayanlar, küçük gölcükler bulunur. Maalesef kanyon hakkında daha fazla bilgi bulunmamaktadır.

Kırşehir Akpınar Şifa Hamamı-Uyuz Hamamı

ŞİFA HAMAMI-UYUZ HAMAMI

İlçe merkezine 12 km uzaklıkta Demirci köyündedir. Demirci köyü ile arasında 4 km uzaklık bulunur. Hamamın sıcaklığı 2005 yılında ölçülmüş ve 33 derece olduğu tespit edilmiştir. Kaynak suyunun bulunduğu yerde, iki tane açık havuz bulunur. Halk arasında bu suyun her türlü cilt hastalığına iyi geldiği söylenir. Yaz döneminde, oldukça yoğun ziyaretçi akını olur.

Kırşehir Akpınar Karaova Barajı

KARAOVA BARAJI

İlçe merkezine 14 km uzaklıktaki Çelebiuşağı köyündedir. 1997 yılında yapılmıştır. Burası özellikle balık avlamak için oldukça uygundur. Çünkü barajda alabalık yetiştirilmektedir. Buralara yolunuz düşerse barajda balık avlamayı düşünebilirsiniz. Barajda kafesler içinde alabalık üretimi yapılıyor.

Kırşehir hakkındaki gezi yazım içi Kırşehir

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.