Trabzon Köprübaşı

Trabzon Köprübaşı

Köprübaşı, Trabzon arası uzaklık: 41 km. Köprübaşı, Sürmene arası uzaklık: 14 km. Köprübaşı, Araklı arası uzaklık: 19 km.

TARİHİ

İlçenin tarihi geçmişi hakkında ayrıntılı ve kesin bilgiler yoktur. 1929 yılında yörenin ismi Köprübaşı olmuştur. Çünkü iki dere ve birbirine çok yakın iki köprü arasında kalır. 1990 tarihinde ilçe olur.

GENEL

İlçede toplu yerleşim alanlarını oluşturan köy ve mahalleler, ayrı ayrı ve dağınık bir şekilde yerleşmiştir. Çünkü arazi meyilli ve dik yamaçlıdır. İlçenin rakımı 200 metredir. Bölgede “Manahoz deresi” vardır. Yörede Karadeniz iklimi hakimdir.

Buna bağlı olarak yazları serin, kışları ise ılık geçer. Her mevsim yağış görülür. İlçede yaşayanların ekonomik etkinliği tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünü olarak çay, fındık ve mısır tarımı yapılır. Ancak bunlardan ayrı olarak ağaç işleri ve el sanatları da yaygındır, beşik ve kaşık yapımı öne çıkar.

GEZİLECEK YERLER

Trabzon Köprübaşı Harmantepe Yaylası

HARMANTEPE YAYLASI

Harmantepe Yaylası, İlçe merkezine bağlı Yeşilyurt beldesi sınırlarındadır.

Trabzon Köprübaşı Harmantepe Yaylası

Yayla tarihi öneme sahiptir. 1916 yılında bölgeyi işgal eden Rus ordusuna karşı verilen savaşta: Sultanmurat ve Harmantepe bölgelerinde yoğun çatışmalar yaşanmış ve Rus ordusunun, sahildeki kuvvetleriyle birleşmesi önlenmiştir. Harmantepe bölgesinde şehit düşen askerlerimiz için, 1992 yılından sonra her yıl 29 HAZİRAN tarihinde “Şehitler için dikilen Abidenin yanında” anma törenleri düzenlenir. Harman Yaylasında yapılan savaşta, 7 subay ve 150 er şehit düşmüştür.

Evet yaylaya çıkarsanız Cösk tepesini de görmelisiniz.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü

KAHVEDÜZÜ

İlçe merkezine bağlı Yılmazlar köyü Kahvedüzü mevkiinde tarihi “Kahvedüzü Hanları” vardır.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü

Trabzon’dan geçen tarihi İpek yolunun bir kolu olan Sürmene-Bayburt kervan yolu, Sürmene’den Bayburt’a kadar, 12 han bölgesine sahipti. Bu han bölgeleri, kervanlar için konaklama ve diğer ihtiyaçlarını karşılama yerleriydi.

Bu hanlar arasında Kahvedüzü hanları da bulunur. Sürmene-Bayburt kervan yolunun üçüncü han bölgesi olan Kahvedüzü hanları, denizden 25 km içeride bulunur. Bu han bölgesinde günümüzde sadece bir han yapısı bulunmaktadır.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü Pala Dayının Yeri

Pala Dayının Yeri

Yöre halkı tarafından “Pala Dayının Yeri” olarak isimlendirilen bu han, iç mekanda bulunan kitabesine göre 1906-1907 yılları arasında yapılmıştır. Özgün haliyle günümüze ulaşan yapıda taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Bir bodrum kat ve zemin kattan oluşur.

 Trabzon Çaykara hakkındaki gezi yazım için  Çaykara

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.