Ordu Çatalpınar

Ordu Çatalpınar

Çatalpınar, Ordu arası uzaklık: 56 km. Çatalpınar, Fatsa arası uzaklık: 20 km.

TARİHİ

İlçe, Tokat ve Korgan’dan gelen, kervan yolu ile Aybastı ve Gölköy’den gelen kervan yolunu, Fatsa’ya bağlayan yolun Devecik Boynu denen birleşim yerinde kurulmuştur. Kervancıların 1973 yılına kadar “Çatak” dedikleri bu yer, 1990 yılında ilçe olur. İlçe olunca, ilçeyi bir çatal gibi arasına alan Bolaman ve Keş ırmaklarından esinlenilerek, buraya Çatalpınar ismi verilmiştir.

Ordu Çatalpınar

GENEL

İlçe, tarihçe bölümünde de belirttiğim gibi, Bolaman çayı ile Keş deresinin birleştiği yerde kurulmuştur. Canik dağlarının Karadeniz’e bakan yamacındadır. Denizden 20 km içeridedir. Arazi yapısı dağlıktır.

Arazide bulunan tepelerin eğimi yer yer 90 derece dik olur. Bu tepelerin arasında vadiler bulunur. Rakımı ortalama 120 metredir. Arazi tamamen fındık bahçeleri yani yeşilliklerle kaplıdır.

Tepelerde ve dik yamaçlarda ise ormanlıklar bulunur. Yörede tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağmurlu geçer. Her mevsim yağış görülür.

Ordu Çatalpınar

GEZİLECEK YERLER

Ordu Çatalpınar Mevlana Camii

MEVLANA CAMİİ

Merkez Mahallesi Kanarya Sokaktadır.

Ahşap malzeme kullanılarak yapılmıştır. Camide bulunan bir tabelaya göre, yapım tarihi 1885 yılıdır. Ancak bu kanıtlanamamıştır. Çünkü kitabesi yoktur. Yapıda kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Giriş kuzey cephededir. Ana giriş kapısı tek kanatlı ve ahşaptır. Caminin minaresi yoktur.

Ordu Çatalpınar Göller Köyü Kalesi

GÖLLER KÖYÜ KALESİ

Akkaya Mahallesindedir. Akkaya kalesi olarak da bilinir. İlçe merkezine 3 km uzaklıktadır.

Ordu Çatalpınar Göller Köyü Kalesi

Kaleye çıkabilmek için, batı yönde dar bir yol vardır. Bu yol, taşlara basamaklar yapılarak oluşturulmuştur. Bu merdivenin insan eli ile yapılmıştır.

Ordu Çatalpınar Göller Köyü Kalesi

Kale, çevreye hakim bir tepe üzerindedir. Tepenin üzerinde 60-70 metrelik bir düzlük vardır. Düzlüğün güney yönünde: fırına benzer bir kalıntı bulunur. Bunun hemen yanında doğu yönünde ise 30-40 metrekarelik bir alan bulunur ve burada toprak yığıntısı görülür. Günümüzde kaleye ait sur kalıntılarından bir kısmı görülebilir.

Ayrıca kale içinde farklı boyutlarda birçok sarnıç bulunmaktadır. Bu sarnıçlar, 1.5-2 metre derinliğinde ve 4 tanedir. Bu dairesel sarnıçlar da insan eliyle açılmıştır. Kaleden üstünden: Bolaman çevresi, Karadeniz kıyısı ve Evrice yaylası görülebilmektedir.

Ordu Çatalpınar Killik Kayası

KİLLİK KAYASI

İlçe merkezine bağlı Karahamza köyü, Hatipler Mahallesindedir. İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır.

Kayalık, doğu yönden bakıldığında 200 metre ve batı yönden bakıldığında ise 80 metre yüksekliktedir. Yumurta şeklinde, tek dağlara benzer. Kayanın zirvesinde, bir çukur vardır. Çukur 3 metre derinliğinde ve 30 metre kare büyüklüğündedir. Bu çukurun muhtemelen bir konut olduğu düşünülüyor. Evet, maalesef daha ayrıntılı bilgi yok, umarım bir gün burada arkeolojik resmi araştırmalar yapılır ve Killik kayası hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşılır.

ELMALI KÖYÜ ŞİFALI SUYU

Elmalı köyü, Çatalpınar-Çamaş yolu üzerindedir. İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır.

Şifalı su mevkii: Fatsa-Aybastı yoluna 300 metre uzaklıktadır. Köyde bulunan şifalı suyun: özellikle böbrek taşı düşürmek başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

Ordu Çatalpınar Postoğlu Şelalesi

POSTOĞLU ŞELALESİ 

Sayacatürk Köyünde Devük Mevkiindedir. İlçe merkezine 12 km uzaklıktadır.

Ancak bu şelale ile ilgili ayrıntı bilgiye ulaşamadım, bilgisi olanlar buraya yorum yazarlarsa ben de eklerim, yoksa resmine göre oldukça güzel bu şelalenin mutlaka tanıtımı yapılması gerekmez mi?

Ordu Çatalpınar Anıt Ihlamur Ağacı

ANIT IHLAMUR AĞACI

Ortaköy köyü Tikenlioğlu Mahallesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 12 km uzaklıktadır.

Ağacın gövde çevresi 10 metre, yüksekliği 30 metredir. Ağacın 550 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Ağaç bölge halkı tarafından şifa kaynağı kabul edilerek yıllarca korunmuş, son olarak ise 2012 yılında anıt ağaç olarak tescil edilerek resmen koruma altına alınmıştır.

Ordu Kabataş hakkındaki gezi yazım için  Kabataş

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.