Elazığ Sivrice

Elazığ Sivrice

Elazığ Sivrice: Elazığ’da bulunduğum sürede defalarca gittim, aşağıda belirttiğim üzere, burada çalıştığım kurumun kamp yeri vardı ve gitmenin yanında, burada günlerce kaldım. Sivrice gerek Elazığ ve gerekse çevresi için tam bir cennet, tatil diyarı, göle girip yüzmek mümkün, özellikle akşam güneş batımını izlemek büyük bir keyiftir. Bence buralara yolunuz düşerse mutlaka zaman ayırın ve Sivrice yöresine Hazar gölüne gidin, gölde balık tutabilirsiniz, gölde yüzebilirsiniz. Gölün kıyısındaki restoranlarda balık yiyebilirsiniz.

Benim gittiğim dönemlerde, gölde bol miktarda su yılanı vardı, kıyıda her taşın altında olmasa da bolca su yılanı vardır, zararsız, sadece görüntü kötü, yoksa zararsız hala su yılanları varmı okurlar yorum yazarsa sevinirim.

Başlangıç için son bir not, Sivrice yöresi tam bir çilek diyarıdır, çilekleri, küçük kasalarla yol kenarında (Elazığ-Sivrice yolunda) satarlar, bence mutlaka tadın.

ULAŞIM

Sivrice, Elazığ arası uzaklık 31 km dir.

TARİHİ

İlçenin tarihi Selçuklu öncesine dayanmaktadır. Ancak, daha da eskilere gidilebilir. Çünkü Hazar gölünün altındaki batık şehrin tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bulunabilen bazı kaynaklara göre, Sivrice Bizans döneminde Müslüman Arapların hücumlarına maruz kalmış ve sık sık el değiştirmiştir. 1071 Malazgirt savaşından sonra ise Türk toprağı olmuştur. 1514 yılındaki Çaldıran Zaferinden sonra Yavuz Sultan Selim tarafından bölge Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1933-1940 yılları arasında, Romanya, eski Yugoslavya ve Rusya’dan Anadolu’ya getirilen 6000’den fazla Türk gömen, ziraata elverişli düzlüklere yerleştirilmiştir. Bunlardan bir kısmı da Sivrice’ye yerleştirilmiştir. Bunlar için: 1938 yılında Hazar gölünün güney batı kenarında “Sivrice” isimli bir köy kurulmuştur. İlk olarak gölden yüksekliği 35 metre olan ve tortul kütlelerden meydana gelen küçük bir tepe üzerinde 24 göçmen evi ve hükümet binası yapılarak oluşturulmuştur. 1936 yılında geçici olarak Yukarı Huh köyünde kurulan ilçe merkezi 1939 yılında bugünkü yerine taşınmıştır.

Elazığ Sivrice

GENEL

Elazığ ilinde turizm açısından en potansiyelli yerdir. Bu turizm potansiyelini etkileyen en önemli unsur Hazar gölüdür. İlçe Doğu Torosların bir parçasını teşkil eden Hazar baba ve Mastar dağları arasına sıkışmış olan Hazar gölünün batı sahilinde kurulmuştur. İlçe merkezinin rakımı ortalama 1267 metredir.

Elazığ Sivrice Hazar Gölü

HAZAR GÖLÜ

Göl, Elazığ il merkezine 26 km uzaklıktadır. Elazığ-Diyarbakır kara yolu kenarında, yola paralel olarak uzanmaktadır. Göl eşine az rastlanır ender göllerden birisidir. Göl: kuzey güney yönünde 20 km uzunluğunda ve 5 ile 7 km genişliğindedir. Gölün derinliği konusunda net bilgi yoktur. Ancak çevre halkının söylediklerine göre gölün derinliği 300 metreye kadar ulaşmaktadır. DSİ raporlarına göre gölün derinliği 152 metredir. Göl: çoğu fay kaynaklarının ayağı olan küçük dereler tarafından beslenir. Bu derelerin en büyüğü Kürk suyudur.

Elazığ Sivrice Hazar Gölü

Sonradan Behramaz deresi de göle çevrilmiştir. Hazar gölü kıyısında gerek kamu ve gerekse özel sektöre ait konaklama ve dinlenme tesisleri vardır. Göl kıyısında, 25’e yakın kamu kuruluşu eğitim ve dinlenme tesisleri vardır.

Elazığ Sivrice Hazar Gölü

Ayrıca Turizm Bakanlığından belgeli: motel, lokanta, günü birlik piknik alanları ve özel kuruluşlar tarafından işletilen balık evleri bulunur. Son yıllarda Hazar gölü çevresinde: çeşitli siteler, yazlıklar ve ikinci konutlar yapılmıştır.

Batık Kent

Göl, aynı zamanda tarihi bir alandır.

Gölün güney kıyısında göl içinde “Batık Şehir” olduğu söylenmektedir. Ayrıca “Kilise Adası” vardır. Bunlar: doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Batık şehir: su altı arkeologları tarafından incelenmiştir. Gölün altında 2.5 kilometre karelik alana yapılmıştır. Su yüzeyinde, gölün içindeki tarihi kalıntılar görülebilmektedir. Çeşitli kayıtlara göre: Hazar gölünün güney kıyılarına yakın bir adanın, en yüksek yerinde 11’nci yüzyılda inşa edilmiş bir kale ya da şato özelliği taşıyan bir manastır veya kilise varmış. 12’nci yüzyılda Türkler yöreyi ele geçirince, buradaki merkez Rumkale denen yere taşınmış, ancak bazı kutsal eşyalar, sular altında kalana kadar burada korunmuştur. İşte kilise ya da manastırın çevresinde: ada üzerinde kurulmuş olan Gölcük köyünün ise, 19’ncu yüzyıl başlarında 60/70 haneli olduğu, dokumacılık ve boyacılık gibi işlerle meşgul oldukları anlaşılmıştır. Ayrıca: bunların gölün çevresinde tarla ve bahçelerinin bulunduğu, ancak suların yükselmesinden sonra kıyıla taşındıkları bilinmektedir.

Polonyalı gezgin Simeon: 1600’lü yılların başında bu bölgeye gelmiş ve aldığı notlarda: “Gölün içinde Surp Nişan adını taşıyan bir kilise ve köy bulunduğu, bir sandalla adadaki köye gittiğini ve akşam ayinine katıldığını, burada saklı bulunan ve kutsal sayılan haçı ricası üzerine kendisine gösterdiklerini” yazmıştır. Yine bir gezgin, Evliya Çelebi, notlarında “17’nci yüzyılda, Hıristiyanların taptığı altın çullu bir merkebin (bu merkebin Hz İsa’nın veya Havarilerinden birinin olduğuna inanılır.) bu manastırın içinde, yerin altında saklanmış olduğunu” belirtir. Yine bir söylentiye göre, buradaki kilisede “Hz İsa’nın yıkandığı bir taştan leğen bulunduğu” belirtilir.

Kilise: adanın en yüksek yerine yapılmıştır. Adayı sular kapladıktan sonra da bir süre göl ortasında kalmış ve sonradan harabe haline gelerek yıkılmıştır.

Elazığ Sivrice Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

ULUSLARARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI

Her yıl geleneksel olarak düzenlenmektedir. Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi tarafından ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından organize ediliyor. Türk dünyası edebiyat çevreleri tarafından tanınıyor.

 

HAZAR SPOR ŞENLİKLERİ

Her yıl geleneksel olarak düzenlenmektedir. Elazığ Valiliği tarafından düzenleniyor.

NE YENİR

Sivrice yöresinde, göl kıyısındaki restoranlarda göl balığı yiyebilirsiniz, uzun yıllara dayanan tecrübe ve alışkanlıklar, uygun lezzet, inanın oldukça güzel yapıyorlar.

Elazığ Sivrice

GEZİLECEK YERLER

Elazığ Sivrice Hazar Baba Dağı

HAZAR BABA DAĞI

Kayak merkezi, ilçe merkezine 6 km uzaklıktadır. Bu yolun 5 km asfalttır. İlçe, 2347 metre yükseklikteki Hazar Baba dağının eteklerinde bulunmaktadır. Hazar Baba dağında: kayak, yamaç paraşütü ve trekking yapılabilir. Kayak merkezi: 1850 metre rakımdadır. Burada muhteşem Hazar gölü manzarası izlenir.

Elazığ Sivrice Hazar Baba Dağı

Her yıl Aralık-Mart ayları arasında kayak severlere elverişli pisti, telesiyeji ve kafeteryası bulunmaktadır. Telesiyej 1100 metredir.

Elazığ ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.