Çamardı’nın en büyük özelliği Aladağlar Milli Park alanıdır. Bu park alanında, yüksek rakımlı yerlerde gerek gezi ve gerekse tırmanış yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler bölgeye yoğun olarak geliyorlar.
Burada tarihi yer aramak anlamsız, burası tamamen doğa ile baş başa kalmak isteyenler, yüksekleri gezmek, görmek ve tırmanmak isteyenler için uygun.
ULAŞIM
Çamardı, Niğde arası uzaklık: 69 km. Çamardı, Pozantı arası uzaklık: 54 km. Çamardı, Adana arası uzaklık: 153 km.
TARİHİ
Celaller köyü bölgesinde yapılan kazılarda elde edilen buluntulara göre, yörede ilk yerleşimin MÖ 3000-2000 yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Hititler, MÖ 2000 ile 700 yılları arasında bölgede hüküm sürmüşlerdir.
İlçe ismi olarak bazen “Şamardı” ve bazen “Bereketli” ve bazen de “Maden” isimleri kullanılmıştır. Yerleşim yerinin dağlık ve ormanlık olması nedeniyle “Çamardı” ismi kabul edilmiştir.
1927 yılında Belediye kurulmuş ve 1948 yılında ilçe olmuştur. Çünkü il merkezine olan uzaklığı ve kış aylarında yolların kapanması nedeniyle ilçe kurulmasına karar verilmiştir.
GENEL
Orta Torosların uzantısı olan Aladağlar İlçe topraklarına hakim konumdadır. En yüksek yeri Demirkazık Tepesidir. Rakımı 3756 metredir. İlçenin ortalama rakımı ise 1600 metredir. Ekonomisi hayvancılığa dayanır. Tarım sınırlı ölçüde yapılır, çünkü düzlük yok denecek kadar azdır. Genellikle elma üretimi yaygındır. Yörede karasal iklim hakimdir. Kış mevsiminde yoğun kar yağar.
GEZİLECEK YERLER
KAVLAKTEPE YER ALTI ŞEHRİ
İlçe merkezine bağlı Kavlaktepe köyündedir. Niğde-Çamardı ilçesi anayolu üzerine 1 km uzaklıktadır.
1989 yılında köylüler tarafından bulunan yeraltı şehri, Niğde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonrası ziyarete açılmıştır. 73 metre derinliğindedir. Çilehane, odalar ve 73 metrenin sonunda suya erişilmiştir.
Girişten sonra oda şeklinde bir genişlik gelir. Daha sonra sağa ve sola tünelli geçişler bulunur. Bölgede yer alan diğer yer altı şehirlerinde olduğu gibi kapı taşları ve havalandırma bacaları bulunmaktadır.
Niğde Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı ve temizleme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca ışıklandırması da yapılmıştır.
Günümüzde yer altı şehri ziyaretçilere kapalıdır. Yapılan düzenlemeler de geçen yıllar içinde eskimiş ve tahrip olmuştur. Ziyaretçilere yönelik herhangi bir tesis veya levha bulunmamaktadır. Yer altı şehrinin giriş kısmı kamu mülkiyetindedir.
Daha da ötesi, son zamanlarda su basmaları nedeniyle yeraltı şehrinin bazı bölümlerinde çökmeler meydana geliyormuş. Bu çökmeler nedeniyle elektrik tesisatının da zarar gördüğü söyleniyor. Yani, bir anlamda gitmeyin de denilebilir.
GÖLTEPE KESTEL ÖREN YERİ
İlçe merkezine bağlı Celaller köyündedir.
İlk Tunç Çağına ait kalay madeni ocağıdır. Niğde Müzesi Başkanlığı tarafından yapılan kazılarda elde edilen buluntular, Niğde Müzesinde sergileniyor.
Ören yerine ulaşım Celaller köyüne kadar asfalt, köyden maden ocağına kadar ise toprak yol ile sağlanmaktadır. Ören yeri ve çevresinde gelebilecek ziyaretçilere yönelik herhangi bir tesis yoktur.
Maden ocağı ve galeriler sistemi, dağın içerisinde toplam 1.5 km alana yayılmıştır. Erken Tunç çağına ait Göltepe, kendisi ile çağdaş ve kalay madeni olan Kestel ile karşı karşıyadır. Göltepe ve Kestel madenindeki kazılarda, çok sayıda cevher zenginleştirme aleti bulunmuştur.
Kalay bakır ile birleştirilerek bronz alaşımı hazırlanıyordu. Gelişmiş bir teknolojinin ürünü olan bu maden, Eski Tunç çağında her türlü aletin, silah ve takının yapımında kullanılmıştır.
DEMİRKAZIK DAĞI
Zirve: Niğde il merkezine 40 km uzaklıktadır.
Aladağların kuzey kesimindeki zirvenin yüksekliği 3756 metredir. Çevresindeki diğer yükseltilerden farkı: koni şeklidir. Dağda: görünüş olarak kurak bir iklim sergilenir ve güney yamaçlar meşe, kavak ve köknar ağaçlarıyla kaplıdır.
Kuzey yamaçları Emli vadisinde seyrek çam ormanları vardır. Dağda çok farklı çeşitlilikte kuş türleri bulunur. Kaya güvercini, karga, benekli ağaçkakan, şahin ve doğan gibi kuşlar görülebilir. Dağın aşağısındaki vadilerde ise, kurt, tilki, çakal, yaban keçisi ve yaban tavşanı vardır.
ALADAĞLAR GEZİ VE TIRMANIŞ
Milli Park Statüsünde olan Aladağlarda, 4 yükselti gurubu vardır.
Bunlar: Demirkazık (3756 m.), Kızıkkaya (3725 m.), Kaldı dağı (3688 m.) ve Vayvay dağı (3565 m) dır. Aladağlarda gezi ve tırmanış yapacak dağcılar ve araştırmacılar: Aladağlara giriş için: Niğde-Çamardı-Çukurbağ köyü yolunu kullanırlar. Sadece Demirkazık zirvesine tırmanmak isteyenler: Demirkazık köyünden giriş yaparlar.
Çukurbağ ve Demirkazık köyleri: Çamardı devlet yolu ile Niğde il merkezine bağlıdır. Çukurbağ köyü, Niğde il merkezine Niğde-Çamardı yolundan 65 km. dir. Evet, Aladağlar üzerine gezi ve tırmanış için en uygun aylar: Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Ancak gerek kış ve gerekse yazın yapılacak gezi ve tırmanışlarda mutlaka uygun giysiler ve ekipman bulunmalıdır. Sonuç olarak Aladağlar zirvelerine tırmanış için Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile irtibata geçilmelidir.
Demirkazık Kamp Eğitim Merkezi
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlıdır, 1600 metre rakımlı yerde, 30 oda ve 70 yataklıdır. Niğde il merkezi, buraya 64 km uzaklıktadır ve her gün ring servisleri vardır.
Demirkazık köyü Dağ Oteli
Demirkazık köyünde, 100 yataklı ve kaloriferli bir dağ oteli, yıl boyunca açıktır.
Niğde Ulukışla hakkındaki gezi yazım için Ulukışla