Nevşehir Kaymaklı

Nevşehir Kaymaklı

Kaymaklı denildiğinde elbette ilk akla gelen burada bulunan yeraltı şehridir. Kapadokya bölgesinde bulunan toplam 200 yeraltı şehrinden en güzeli burada bulunuyor, bence Kapadokya gezinizde mutlaka buraya girin ve gezin, tek sıkıntı eğer dar ve kapalı ortamlarda kalma sıkıntınız yoksa, mutlaka geziniz.

Çünkü günümüzden yıllarca önce, birçok insan burada günler, aylar, yıllarca yaşamışlar. Giriş için son bir not, buraya geldiğinizde “Kuru Kaymak” almayı unutmayın, başka yerde satılmıyor, sadece buraya has bir lezzet.

ULAŞIM

Kaymaklı, Nevşehir il merkezi arası uzaklık 20 km. dir. Kaymaklı, Derinkuyu arası uzaklık: 12 km. Kaymaklı, Niğde arası uzaklık: 61 km. Kaymaklı, Yeşilhisar arası uzaklık: 40 km. Kaymaklı, Ürgüp arası uzaklık: 31 km.

TARİHİ

Yerleşimin ismi, Osmanlı kaynaklarında Rumca “Enegüp” olarak geçer. Bölge Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın Osmanlı sarayına damat olarak girmesiyle köye bazı hizmetler gelmiştir.

Bir cami yaptırılmış ve kasabaya su getirmek için su yolları yapılmıştır. Yerleşimde, Cumhuriyet kurulana kadar Türkler ve Rumlar birlikte yaşamıştır.

Mübadele sonucunda Rumlar gitmiş ve yerlerine Yunanistan’dan gelen Türk göçmenler yerleşmiştir. Rumların ibadete için mevcut olan kilise, son zamanlara kadar depo olarak kullanılmıştır. 1951 yılında Belde olmuştur.

Nevşehir Kaymaklı

GENEL

Kaymaklı, Nevşehir il merkezine bağlı bir beldedir. İlçenin en büyük özelliği, geçmişte insanların kendilerini savunmak için yaptıkları oldukça büyük bir yeraltı şehri bulunmasıdır. Ancak bu yeraltı şehrinin ve diğer bölgedeki yeraltı şehirlerinin; kimler tarafından, ne zaman, ne için yapıldığı ve hangi teknikle yapıldığı bilinmez.

Girişleri genellikle fark edilmeyen bu yeraltı şehirleri, daha çok vadi, plato yamaçlarına ve tüfün oyulmasıyla yapılmıştır. Halkın geçim kaynağı olarak her ne kadar turizm düşünülse de, daha çok tarıma dayalıdır.

Nevşehir Kaymaklı

NE YENİR

“Kaymaklı” ismi bu kasabaya neden verilmiştir? Çünkü burada bir tür kaymak, kuru kaymak oldukça meşhurdur. Kasabaya ismini veren ve ülkemizin başka bir yerinde üretilmeyen “Kuru Kaymak”  burada sadece Belediyenin izni ile üretiliyor.

Zaten yapımı ve hazırlanması da oldukça zahmetliymiş. Ortalama 7 kilo sütün, kendi özel tepsisinde yaklaşık 10 saat odun ateşinde kaynamaya bırakılmasıyla yapılıyor.

Yenirken genellikle kahvaltılarda balla birlikte tercih ediliyor. Satın almak isterseniz, Yeraltı şehrindeki dükkanlarda satışı yapılıyor, bence tatmalısınız. Çünkü başka yerde yok.

Nevşehir Kaymaklı

GEZİLECEK YERLER

Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri

KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ

Kaymaklı yeraltı şehrine ait ayrıntılı gezi yazımı, yine bu sitede bulabilirsiniz.

 Nevşehir Kaymaklı yeraltı şehrine ait yazım için  Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir Kaymaklı Yeğenağa Abdullah Camii

YEĞENAĞA ABDULLAH CAMİİ

Halk arasında “Kurşunlu Camii” olarak da tanınır. 1732 yılında inşa edilmiştir. Mihrabı, iki saf cemaat alacak kadar sürmüş, geri kalan orta kısmı yarım ay şeklini andırır. Duvarlara bitişik 8 direk üzerine yapılmıştır. Direklerin başlıklarına kemer ayakları konulmuştur. Dördü büyük, dördü küçük 8 kemer yapılmıştır. Bu kemerlerin üzerine ana kubbe konmuştur.

Nevşehir Kaymaklı Yeğenağa Abdullah Camii

Küçük kemerlerin koltuklarına 4 tane yarım davlumbazda caminin taşından, ikisi mermer olmak üzere 4 yuvarlak direk konmuş, direkler üzerine üç davlumbaz yapılmıştır. Caminin doğu tarafına bitişik bir de sübyan mektebi yapılmıştır. Ancak bu mektep kısmı sonradan yıkılmıştır. Caminin 30 metre yükseklikteki tek minaresine tahtadan mahvelden çıkılır.

KİLİSE

Yeraltı şehri yakınındadır.  Mübadelenin ardından Rumlar bölgeyi terk edince uzun süre depo olarak kilise, son yıllarda turizme kazandırılmaya çalışılıyormuş.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.