Türkeli, Sinop arasındaki uzaklık: 95 km. Türkeli, Ayancık arasındaki uzaklık: 36 km. Türkeli, Çatalzeytin arasındaki uzaklık: 10 km. Türkeli, Taşköprü arasındaki uzaklık: 60 km.
TARİHİ
Bölge 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Günümüzde ilçenin bulunduğu yer eski haritalarda “Antonios Burnu” diye geçer. Yeni haritalarda ise “Ayandon Burnu” olarak bilinir. Ayandon, Rumca da 18 Ocak tarihinde başlayan bir fırtınanın ismidir.
İlk kurulduğu dönemdeki ismi “Yarna” dır.
Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte ismi değişmiş olup “Gemiyanı” olmuştur. Bu ismin verilmesinin sebebi batık bir gemi bulunmasıdır. 1957 yılında ise, Türklerin yerleşimi anlamına gelen “Türkeli” ismini alarak ilçe statüsü kazanmıştır.
GENEL
Karadeniz kıyısında Kızılırmak havzasındadır. İsfendiyar dağları eteklerindedir. İç kesimleri orman alanları ile doludur. İklim olarak: Batı ve Doğu Karadeniz bölgesi özellikleri görülür. Yaz ve kış sıcaklık ortalamaları arasında büyük farklar vardır.
İlçe insanının büyük bölümü, yurt dışında işçi olarak yaşamaktadır. Bu yüzden, ilçe nüfusu yaz aylarında oldukça artar. Bu durum, aynı zamanda ilçede modern yapılaşmaya da sebep olmuştur.
Bunun haricinde yöredeki insanların geçim kaynağı orman ürünleri ve ormancılıktır. İlçe deniz kıyısında olduğu için deniz ürünleri de başlıca geçim kaynağıdır. Pek çok türde balık avlanmaktadır.
TÜRKELİ MESLEK YÜKSEK OKULU
Sinop Üniversitesine bağlı olarak eğitim vermektedir. Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri ve Evde Bakım Programlarıyla 2019 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Doluluk oranı yüzde 100 dür.
PLAJLAR
İlçenin deniz kıyısında 25 km uzunluğunda sahil şeridi vardır. Özellikle hafta sonlarında Helaldı ve Kirazlı Bahçe plajları özellikle çevreden gelenler tarafından doldurulur. Gündüz plajları dolduran tatilciler, akşamları da deniz manzaralı çay bahçeleri ve kafelerde zaman geçirirler.
Kirazlıbahçe Plajı
Plajın sahil uzunluğu 250 metre ve genişliği ise 5 metredir. Restoran ve bungalov tipi evlerden oluşan sosyal tesisler bulunmaktadır. Plajın deniz ve sahil zemin yapısı kumdur.
Güzelkent Sahil Projesi-Helaldı Plajı
İlçe merkezinin 5 km uzaklıktadır. Burada: sahilde çay bahçeleri, disko, kafeler bulunur.
GEZİLECEK YERLER
İlçe deniz kıyısında olduğu için, sahilde birçok çay bahçesi ve piknik alanı bulunur. Sahil şeridinde, denize girmeye elverişli birçok plaj vardır.