Malezya Eğlence

Malezya Eğlence

Büyük şehirler ve turistik bölgelerde Batı zevklerine uygun gece kulüpleri ve kokteyl salonları vardır. Caz ve popüler müzik sahneleri, daha çok Filipinli müzisyenlerin egemenliğindedir. Şarkıcılar günümüzün şarkılarını ve eskinin sevilen parçalarını yorumlarken, müzisyenler kendi yapıtları ve doğaçlamalarında son derece başarılıdırlar.

Malezya Eğlence

 

GELENEKSEL DANS VE TİYATRO

Malezya’nın geleneksel eğlencesi, çoğunlukla bir gündüz etkinliğidir. Kota Bharu ve Kuala Terengganu’daki turizm danışma ofislerinden programlar ve rezervasyon hakkında bilgi alabilirsiniz. Kuala Lumpur’daki Malaysie Tourism Offece’ten de etkinliklerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Malezya Eğlence

MAK YONG DANS TİYATROSU

Bu zarif yerel sanat dalı, 400 yıl önce bugün Güney Tayland’ın bir parçası olan Malay Pattani eyaletinde gelişti ve günümüzde sınırın diğer tarafında, Kelantan’da sürdürülmektedir. Belirli birkaç romantik temadan birinin dans, opera türünde şarkı söyleme ve şamatalı komik rutinlerin eşliğinde oynanmasından oluşur.

Sonuncusu, erkekler tarafından yapılırken, diğer bütün sanatçılar şık kıyafetlerine dikkat çeken kadınlardır. Rebah (bir tür kemençe), tawak-tawk (çanlar) ve gendang’dan (çitf başlı davullar) oluşan orkestra, belirgin biçimde, Ortadoğu tadında bir müzik çalar.

Wayang Kulit Gölge Oyunu

Gölge oyununun en gözde biçimi Wayang Siam’dır. Konusunu antik Hindu destanı Ramayana’dan alan oyun, Siyam’dan çok Malay kökenlidir. Hintli tüccarların, Hindu kültürünü yarımadaya getirdikleri dönemlerden (1.000 yıldan daha uzun bir zaman önce) kalmadır.

Prens Rama ile karısı Sita etrafında dönen hikayeler, hepsi sahnede figürlerle temsil edilen devleri, şeytan-kralları ve maymun savaşçıları içerir. Malay kültürü, geleneksel güzelliğiyle, aslında dramatik olan bu geleneksel sanata komik bir öğe katmıştır.

Küçük ahşap ve bambu sahne, direkler üzerinde kurulur. Figürler, çatıdan sarkan bir lambanın ışığıyla beyaz pamuklu kumaş üzerinde, keskin hatlı gölgeler düşürürler.

Obualar, davullar, çanlar ve büyük zilleri çalan müzisyenlerden oluşan orkestranın eşlik ettiği bir dalang (oynatıcı) bütün bölümleri canlandırıp farklı kişileri seslendirir ve sahnenin arkasından seyircilerin yaşını ve eğitimini değerlendirip buna göre oyunun içeriğini belirler.

Orijinal olarak bütün parlak renkli figürler inek, manda ya da keçi derisinden yapılırdı, ama bugün daha küçük roller için plastik ve selüloit kullanılmaktadır. Parlak renklerin, gölgelerin yoğunluğunu değiştirmek ve karakterlerin ayırt edilmesine yardımcı olmak için kullanıldığı söylenir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.