Şanlıurfa Akçakale

Şanlıurfa Akçakale

Şanlıurfa ilimizin Suriye sınırına çok yakın bir ilçesidir. İlçenin hemen karşısında, Suriye’nin Tall Alabyad isimli yerleşim yeri bulunuyor.

Evet, şehir merkezinin 300-400 metre ötesi sınır. Giriş için son bir not: Akçakale yöresinde: toz bulutları ve kum fırtınaları görmek mümkündür.

Peki, bu sitenin genel amacına uygun olarak, yörenin tarihi ve turistik özellikleri var mı? Hayır: yörenin herhangi bir tarihi ve turistik özelliği ve turizme yönelik etkinliği söz konusu değildir. Buranın en büyük özelliği: Suriye ile olan sınır kapısıdır.

Şanlıurfa Akçakale

ULAŞIM

Akçakale, bağlı bulunduğu Şanlıurfa il merkezine 53 km. uzaklıktadır. Buraya Şanlıurfa üzerinden gelen yol dışında, ulaşım imkanı bulunmuyor. Akçakale-Ceylanpınar arasındaki uzaklık: 107 km. Akçakale-Suruç arasındaki uzaklık: 61 km.

Şanlıurfa Akçakale

TARİH

Yöre: MÖ.9’ncu yüzyılda Asur hakimiyetinde olan bu bölge, MÖ.610 yılında ise Perslerin eline geçer. Ancak, MÖ.331 yılında, Makedonyalı İskender, Asya seferi sırasında Persleri yenerek, bölgeyi kendi egemenliğine alır.

Daha sonraki süreçte ise, Seleukoslar, Edessa krallığı, Romalılar, Bizanslılar ve Sasaniler görülür.

640 yılına gelindiğinde ise, bu kez Şam güçleri ve 661 yılında Emeviler yörede görülürler.
Emevilerin ortadan kalkmasının ardından ise, bu kez Abbasiler bölgeyi ele geçirirler. 1087 yılında ise, Selçuklular görülüyor.

1244 yılında Tatarlar, 1260 yılında Moğollar tarafından ele geçirilmesi sırasında yakılıp yıkılan ilçe: 1921 yılında Akçakale olarak tanınır ve 1946 yılında ilçe olur.

Şanlıurfa Akçakale

 

GENEL

Akçakale, deniz seviyesinden 385 metre yüksekliktedir. Yüzölçümü ise, 1250 km. karedir.
Yazının başında da belirttiğim gibi, yörenin güneyinde Suriye ülkesi bulunmaktadır. Suriye Arap Cumhuriyetiyle olan 82 km. lik sınır hattı nedeniyle, ilçe, en uzun sınır hattına sahip ilçe konumundadır.

Bölgenin başlıca coğrafi özellikleri: doğuda “Tek tek” dağları, batıda “Suruç” dağlarıdır. Bunun dışında, kuzeyden güneye düz ve geniş bir ova yerleşimi üzerindedir. Yani: bir dik kenar üçgeni şeklinde görülür.

Bölgenin iklimi değerlendirildiğinde, yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık geçen bir iklimden söz edilebilir. Özellikle: Temmuz-Ağustos ayları döneminde muhteşem sıcaklar, gündüz olduğu kadar geceleri de etkilidir. Yörede, kar yağışı görülmez.

Bitki örtüsüne bakılırsa, bölgede orman bulunmaması dikkat çeker.
Yöre insanının ekonomik etkinlikleri: tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Özellikle: Antep fıstığı ve nar tarımı görülür.

Bunun dışında, tarıma elverişli alanlarda: buğday, arpa, mısır, pamuk ekimi yapılmaktadır.

Şanlıurfa Akçakale Sınır Kapısı

AKÇAKALE SINIR KAPISI

Akçakale gümrük kapısı: ilk olarak 1974 yılında faaliyete geçmiş olmasına rağmen, günümüzdeki yapılar, 2007 yılında hizmete girmiştir.

Akçakale sınır kapısının hemen karşısında, Suriye-Tel Abyad sınır kapısı bulunmaktadır. Sınır kapısından geçtikten sonra: Suriye ülkesinde: Rakka şehrine olan uzaklık 100 km. Halep şehrine olan uzaklık 210 km. Şam iline olan uzaklık ise: 580 km. dir.

Şanlıurfa Akçakale Meslek Yüksek Okulu

AKÇAKALE MESLEK YÜKSEK OKULU

Akçakale Meslek Yüksek Okulu, Harran Üniversitesi bünyesinde, 1995 yılında hizmete açılmıştır.

Yüksek okulun bulunduğu kampus içinde: kız ve erkek öğrenciler için misafirhaneler, lojmanlar, yemekhaneler, lokal, yüzme havuzu ve spor alanları bulunmaktadır.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.