Aydın Buharkent

Aydın Buharkent


Evet, burası bir yandan Termalin başkenti” olarak bilinirken öte yandan “İncir diyarı” olarak da anılmaktadır. Sıcak suyu ve jeotermal enerji santralıyla önem kazanmaktadır. Bu jeotermal su kaynaklarının bulunduğu yer altı fayları nedeniyle, sık sık deprem olur. Giriş için son bir not: Buharkentliler, Aydın iline bağlı olmalarına rağmen, Denizli iline de yoğun olarak gitmektedirler.

Aydın Buharkent

ULAŞIM

Buharkent, bağlı bulunduğu Aydın il merkezine 86 km. uzaklıkta: İzmir-Denizli karayolu üzerindedir. Aydın-Denizli demiryolu ise, ilçenin güneyinden geçmektedir. Buharkent-Denizli arasındaki uzaklık: 42 km. Buharkent-Sarayköy arasındaki uzaklık: 20 km. Buharkent-Nazilli arasındaki uzaklık: 40 km. Buharkent-Kuyucak arasındaki uzaklık: 27 km. Buharkent-İzmir arasındaki uzaklık: 210 km.

TARİHİ

Buharkent ilçesinin bulunduğu yörede: 1211 yılına kadar, herhangi bir yerleşik toplum görülmemektedir. Bu tarihte, yapılan savaşı kazanan Selçuklular, bölgedeki egemenliği ele geçirirler. 1325 yılına gelindiğinde ise, Aydınoğlu Umur Bey: Denizli şehrini, Büyük Menderes nehri üzerinden diğer yerlere bağlayan önemli ticaret yolu üzerine, 1950’li yıllara kadar kullanılan bir köprü yaptırır. Böylece, Buharkent yöresinde nüfus yoğunluğu artmaya başlar.

Buharkent ilçesi, 1902 yılında, Burhaniye ismiyle kurulmuştur. Ancak, kurtuluş mücadelesinde, Yunanlı işgalci düşmana ilk kurşunun atıldığı yer olan “Çubukdağ” bölgesine izafeten, buraya “Çubukdağ” da denilmiştir.
Yöre, Kuyucak ilçesine bağlı bir bucak iken, 1987 yılında ilçe merkezi haline gelmiştir. Jeotermal su kaynakları nedeniyle: yörenin ismi “Buharkent” olarak değiştirilmiştir.

GENEL

İlçe: Menderes vadisi içinde bulunmaktadır. Toprakları genellikle düzlüktür ve yalnızca Kuzey bölümde, Karlıkdede tepesi, en yüksek nokta olarak dikkati çekmektedir. Büyük Menderes nehri, ilçe topraklarını doğu-batı istikametinde sulayarak keser. Toplam uzunluğu 450 km. olan nehir, ilçe sınırları içinde, yaklaşık 16 km. boyunca akar. İlçenin bulunduğu yer, Menderes vadisinin en dar bölümüdür. Ayrıca, Feslek çayından Kızıldere’ye kadar en az beş yerde sel tehlikesinin varlığı söz konusudur.

Yöre: İzmir-Denizli karayolu üzerinde bulunması nedeniyle, ticaret ve sanayileşme konusunda gelişmişlerdir.
Ekonomi: genel olarak tarıma dayanmaktadır. Özellikle, incir üretimi yapılmaktadır.

2007 yılında, Buharkent bölgesi, Termal Turizm Geliştirme Bölgesi olarak seçilmiştir. Bölgede, yakında yoğun termal turizm tesislerinin yapımının başlanacağı değerlendirilmektedir.

GEZİLECEK YERLER

Buharkent ilçesinde gezebileceğiniz tarihi ve turistik özellikleri olan veya doğal güzellikleri bulunan bölgeler yok. Burada: dışarıdan gelecek ziyaretçilere hitap edebilecek tek şey: jeotermal su kaynaklarının bulunduğu kaplıcalardır.

Ülkemizde, kaplıca turizmi de yoğun olarak sürdürüldüğünden, Buharkent denilince, yalnızca kaplıcaların bulunduğunu, bunun dışında, turizme yönelik herhangi bir etkinlik veya yer bulunmadığını bilmeniz gerekir. Evet, işte Buharkent jeotermal kaynakları hakkındaki bilgiler:

Buharkent Jeotermal alanları, 2 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar:
1. Kızıldere bölgesi
2. Tekkeköy bölgesi.

KIZILDERE KAPLICALARI

İlçe merkezinin kuzey bölümünde bulunan Kızıldere köyü yakınlarında jeotermal su kaynakları bulunmaktadır. Burada: ülkemizin ilk jeotermal enerji santralı kurulmuştur. Burada, kuruluşundan yani 1984 yılından bu yana: elektrik enerjisi üretimi yapılmaktadır. 2011 yılı başında, buradaki elektrik üretimi, özel sektöre devredilmiştir ve 10 MW’lık bir güç sağlanması hedeflenmektedir.
Ancak, Kızıldere santralının elektrik üretimi nedeniyle; öğrendiğime göre: bölgedeki kaynakların büyük bölümü kurumuştur ve çok zayıf çıkışlar şeklinde gözlemlenmektedir.

TEKKEKÖY BÖLGESİ

Kızıldere jeotermal bölgesinin güneyinde kalmaktadır. Burada: Büyük Menderes bölgesinde, kırık hat boyunca çok sayıda kaynak bulunmaktadır.

Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

Sarayköy tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.