Güney Asya bölgesinin en önemli kentlerinden birisidir. 15 milyonluk nüfusu ile, Bengaldeş bölgesinin en büyük kentidir. Dünyanın en yoğun nüfusa sahip şehirleri arasında, 28’nci sıradadır. 1911 yılına kadar, Bengaldeş bölgesinin başkentliğini yapmıştır.
Şehir: Buriganga nehrinin doğu kıyısındadır. Ganj deltası üzerindedir. Toplam, 360 km. karelik bir alanı kapsamaktadır. Düz ve deniz seviyesine yakın topraklar bulunması: özellikle muson yağmurları sırasında, bu bölgeyi sık sık sel basması şeklinde etkisini gösterir.
Bölgede: tropikal savan iklimi görülür. Muson sezonundaki yıllık ortalama sıcaklık, 27.5 derece civarındadır. Trafik sıkışıklığı ve endüstriyel atıklar nedeniyle, bölgede yoğun hava kirliliği görülür. En yüksek yağış, Haziran ve Temmuz aylarında görülür. En yüksek sıcaklık, Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarında görülür. En düşük sıcaklık, Aralık ayında görülür ve 25 derecedir.
Şehir içindeki ulaşım, genellikle çek-çek denilen ve insan tarafından çekilen araçlarla yapılır. Her gün, şehirde yaklaşık 400.000 çek çek çalıştığı söylenmektedir. Ancak, bunların 85.000 tanesi, Belediye tarafından lisanslanmıştır. Ancak, görece düşük maliyetli ve kirletici olmayan bu araçlar, trafik sıkışıklığı nedeniyle, şehrin birçok yerinde yasaklanmıştır.
GEZİLECEK YERLER
MOTİJHEEL
Şehrin kalbindedir. Burası, büyük bir iş ve ticari merkez durumundadır. Birçok haber, dergi, baskı ve diğer medya yayıncılarının merkezi buradadır.
TARA MESCİDİ-YILDIZ CAMİİ
Cami, şehrin eski kısmı olan “Armanitola” bölgesindedir. Yapı: mavi yıldız şeklinde, süslü tasarımlar ve motiflerle süslenmiştir. 19’ncu yüzyılın ilk yarısında, Mirza Golam Pir tarafından yaptırılmıştır.
Caminin, 3 kubbesi bulunmaktadır. 1930’lu yıllarda, camide büyük bir restorasyon yapılmış, kırık porselen parçaları değiştirilmiştir. Bu restorasyonda, Japon ve İngiliz kaolin çinileri kullanılmıştır. Bunlar, düz renkli, yıldız şeklinde çinilerdir. Doğu cephesinin üst kısmı, aynı zamanda bir hilal motifi içermektedir.
LALBAGH FORT
Burası, Buriganga nehrinin güneybatı kesiminde bir Babür saray-kale yapısıdır.
1678-1688 yılları arasında, Prens Muhammed Azam tarafından yaptırılmıştır. 1857 yılında, İngilizlere karşı yapılan ayaklanmada, ayaklanan askerlerin karargahı olarak önem kazanmaktadır. Ancak, ayaklanan askerler, İngiliz güçlerine yenildiler ve Victoria parkta, asılarak idam edildiler.
Kale kompleksi içinde, 3 yapı bulunmaktadır. Bunlar:
Cami (Caminin önünde, su tankı bulunmaktadır.
Cami: 3 kubbelidir. Bir su kanalı ile, düzenli aralıklardaki çeşmelere su verilir. Su kanalları ve çeşmeler, Babür mimarisinin birçok ortak özelliğini taşımaktadırlar.
Pari Bibi Türbesi
(merkezde bulunan bu mezar, kale bölgesinde ayakta kalan en etkileyici yapıdır. Merkezde bulunan odanın üstünde, sekizgen bir kubbe bulunur. Kubbenin üstü, bronz plaka ile örtülmüştür. Merkezdeki odanın iç duvarı, beyaz mermer ile kaplıdır. Yanlarda, dört odada ise, 1 metre yüksekliğe kadar taş süpürgelik bulunmaktadır. Dört adet köşelerdeki odaların duvarları, çiçek çinileriyle süslenmiştir.
Divan-ı Aam sur duvarları
Bunlardan dış sur duvarları: 6.10 metre yükseklikte ve 1.37 metre kalınlıktadırlar. İç sur duvarları ise, 13.7 metre yükseklikte, 1.37 metre kalınlıktadır. Bu sur duvarları üzerinde, 5 burç bulunmaktadır.
Divan-ı Aam
Burası hamam kompleksidir. Burada: açık bir platform, küçük bir mutfak, bir fırın, su depolama alanı, bir yığma tuğla banyo-küvet, tuvalet, giyinme odası ve ilaveten bir oda içermektedir.
AHSAN MAHZİL
Bu muhteşem bina, Buriganga nehrinin kıyısındadır. Bengaldeş bölgesinin en önemli mimari anıtlarından birisidir.
Sarayın yapımına, 1859 yılında başlanmış ve 1869 yılında tamamlanmıştır. Mimaride, Hint-İslam etkileri görülür. Yapı: 1992 tarihinden itibaren, müze olarak hizmete açılmıştır.
Bina: 1 metre yükseltilmiş platform üzerinde kurulmuştur. 2 katlıdır. Zemin kat yüksekliği 5 metredir. Birinci kat yüksekliği ise, 5.8 metredir. Sarayın duvarlarının kalınlığı: 0.78 metredir.
Yapı: 1985 yılında hükümet tarafından satın alınmıştır. 1992 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Biraz önce de belirttiğim gibi, günümüzde müze olarak kullanılıyor.
JATİYO SANGSHAD BHABAN
Burası, Bengaldeş Millet Meclisi binası olarak kullanılmaktadır. Yapı: 1961-1982 yılları arasında yapılmıştır. Mimari olarak güzel bir görüntü sergilemektedir.