Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar: Orta Hindistan bölgesindedir. Burası, 1 Kasım 2000 tarihinde, ayrı bir eyalet olma statüsünü kazanmıştır. Ülkenin eyaletleri arasında, 10’ncu sıradadır. Bölge: 1845 yılında, İngiliz egemenliği altına girer. Bu dönemde, yöredeki ticaret gelişir.

Yörenin en büyük ekonomik etkinliği: enerji ve çelik üretim sektöründedir. Ülkenin toplam çelik üretiminin, % 15’lik bölümü burada üretilmektedir.

Coğrafi yönden: eyaletin merkezi verimli ovalar şeklinde iken, güney kısımları dağlıktır. Bölge topraklarının % 44’lük bölümü, ormanlarla kaplıdır. Bölgedeki en büyük nehir, Matanadi nehridir.

Yörede: tropikal iklim egemendir. Yengeç dönencesine yakınlık nedeniyle: nemli ve sıcak etkindir. Bunun dışında, yoğun muson yağmurları görülür. Nisan-Haziran ayları arasındaki yaz döneminde, sıcaklık 40 derece civarındadır. Kasım-Ocak aylarına denk gelen dönem, ise bu bölgenin ziyaret edilmesi için en uygun dönemdir. Yani, yaz dönemi sıcaklığı: 30 civarında, kış dönemi sıcaklık ortalaması ise, 25 derece civarındadır.

Burada: ipek ve kayıt mum sanatı etkindir. İpek kumaşlardan: ceket, gömlek yapılır. Kayıt mum sanatı ise, metal mumluklar ile kendini gösterir.

Son olarak, bu eyalette yaygın bir durumdan söz etmek istiyorum. Bu durum: Malus Usuo Tonhi yani “cadılık” olarak isimlendiriliyor. Bir anlamda “büyücülük”. Özellikle: yaşlı, dul ve anormal yüz hatlarına sahip kadınların, olağanüstü güçlere eriştiğine inanılır ve bunlar cadılıkla suçlanırlar.

Elbette bunun sonucu ölüm. Hem de, taşlama, asma, komşuları tarafından öldürülme şeklindedir. Günümüze kadar, 2500 kadının cadılık suçlaması ile, bu şekilde öldürüldüğü söyleniyor. Hatta, bunların bir kısmına “insan dışkısı yeme” türünde bir cezanın verildiği de söyleniyor. Tabii tüm bu olan-biten sonucunda, kadınları korumak için bir takım önlemler alındığı söyleniyor.

Eyaletin başkenti ve en büyük şehri: Raipur.

AKURİ NALA

Burası, kayalar ve ormanla çevrili bir alandır. Bansipur köyü yakınlarındadır. Burada: Koriya isimli küçük bir şelale var. Özellikle yaz aylarında, bu bölge “doğal klima” havasını taşıyor. Baikuntpur Sonhat veya Aklasari bölgesinden bir taksi ile buraya ulaşabilirsiniz. Yol, yaklaşık 12 km. dir.

AMRİT DHARA WATERFALL

Hasdo nehri üzerindedir. Şelalenin suları, yaklaşık 70-80 metre yükseklikten dökülmektedir. Genişlik ise, 10-15 metre kadardır. Ortamın nemli olması nedeniyle, puslu bir görüntü oluşur. Bu bölgede, bir de Hindu tapınağı bulunuyor. Tapınak: tanrı Şivaya adanmıştır.

ACHANAKMAR WİLDLİFE SANCTUARY

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar; Burası: ülkenin bir vahşi yaşam parkıdır. Burada: nesli tükenmekte olan hayvanlar barındırılıyor. Bunlar arasında bulunanlar: leopar, Bengal kaplanları, vahşi bizonlar bulunuyor. Park: 1975 yılında kurulmuştur. 560 km. karelik bir alanda yerleşmiştir. Parka ulaşmanın başlıca yolu 176 km. uzaklıktaki, Raipur havaalanının kullanılmasıdır. Ayrıca, unutmamak gerekir ki, park bölgesinde: restoran, kahvehane ve diğer birçok kolaylık tesisi bulunmamaktadır.

BARNAWAPARA WİLDLİFE SANCTUARY

Chhattisgarh ilçesinin kuzeyinde, Mahasamund bölgesindedir. Park alanı, bölgedeki en önemli, yaban hayatı koruma alanıdır. 1976 yılında kurulmuştur. 245 km. karelik bir alanı kapsamaktadır. Düz ve engebeli bir araziden oluşmaktadır. Park alanı içindeki, yaban hayatı koruma alanında yaşayan bazı hayvanlar şunlardır: kaplanlar, dudaklı ayı, uçan sincap, çakal, dört boynuzlu antilop, leopar gibi.
Bölgeye ulaşımın en kolay yolu: 85 km. uzaklıktaki, Raipur havaalanının kullanılmasıdır.

BARSOOR ANTİK BÖLGESİ

Dantewada ilçesinin güney batısında, İndrawati nehrinin kıyısında, ilçe merkezine 75 km. uzaklıktadır. Ancak, bu yol, kısa görünse de, yaklaşık 2 saatlik yolculuk yapmak gerekmektedir.
Burada, bir zamanlar ,büyük bir Hindu medeniyeti kurulmuştur. Buna bağlı olarak, burada 147 tane tapınak kalıntısı bulunmaktadır. 10 ve 11’nci yüzyılda yapıldığı düşünülen bu tapınak kalıntıları, günümüzde de görülebilmektedir.

Nispeten sağlam olarak görülen bir Shiva tapınağında: 12 oyma taş sütun ve çıplak figürler bulunuyor. Başka bir Siva tapınağında ise, yine 32 taş oyma sütun, siyah granit Shiva taşıyıcısı boğa ve iki kutsal yer görülüyor. Burada bulunan bazı tapınaklar, yakın zamanda restore edilmiştir.

RATANPUR

Bilaspur ile Katghora yolu üzerinde, 25’nci km. dedir. Burada, eski bir kale kalıntısı görülüyor. Kalıntı bölgesinde, kapı çerçevesi üzerindeki çekici bir taş heykel ilgi çekiyor. Kalenin içinde ise, Sitchourai ve Jagarnath tapınaklarına ait kalıntılar görülüyor.
Tepenin üst kısmında: Laxmi tapınağı görülüyor. Ayrıca: Ratneswar Mahadev tapınağı da var.

RAİPUR ŞEHRİ

Burası, eyalet merkezidir. Şehirdeki ilk kuruluş ve yerleşimin: MS. 14’ncü yüzyılda, Kalchuri kralı Ram Chandra zamanında olduğu söyleniyor. Şehir, uzun süre, Haihaya krallığının başkentliğini yapmıştır.
Günümüzde de, şehir bölgenin en büyük kentidir.
Ocak-Şubat aylarında, her yıl, burada bir fuar düzenlenmektedir. Bu fuara, Aziz Vallabhacharya’nın takipçileri gelmektedirler.

CHAMPARAN KÖYÜ

Eyalet başkentine, 60 km. uzaklıktadır. Köyün başlıca özelliği: Saint dininin doğum yeri olmasıdır. Vallabhacharya, bu dini tarikatın kurucusudur. Bu yüzden, onun onuruna, burada güzel bir tapınak inşa edilmiştir. Ayrıca, her yıl, Kasım ayında, Baisakh ve Tarikatı ve takipçileri tarafından, Aziz Vallabhacharya’nın doğum yıldönümü kutlanmaktadır.

TURTİRİYA

Bu köy, ormanlarla çevrili doğasıyla öne çıkmaktadır. Burada: MS.8’nci yüzyıla ait Budist kalıntılar görülüyor. Daha sonraki dönemden kalma, Brahmanical kalıntılar da var. Bu kalıntılar arasında, pek çok zarif heykel ayağı, tanrı Vişnu figürleri ve Ganesha putları görülebiliyor.

LAXMAN TAPINAĞI-GANDESWAR TAPINAĞI

Raipur şehrinin 1 saat doğusunda, kutsal Mahanadi nehri kıyısında, Shripur denilen bir site içindedir. Bölge, Güney Kosola’nın başkentliğini yapmıştır.
Site içinde: Laxman tapınağı bulunuyor. Tapınak: Hindistan ülkesinin en iyi tuğla tapınaklarından birisidir. 7’nci yüzyılda inşa edilmiştir. Oymacılık sanatının en yoğun örneklerini burada görebilirsiniz.
Gandheswar tapınağı ise, Mahanadi nehri kıyısındadır. Bu Shiva antik tapınağı, yörede daha eskiye dayanan mimari kalıntılar kullanılarak yapılmıştır.

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar

BASTAR ŞEHRİ

Eyaletin kuzeybatısındadır. Bastar yöresiyle ilgili olarak, gezginler açısından söylenebilecek tek şey: Chitrakoot ve Teerathgarh şelalerine yakın olmasıdır.
Burada: muhteşem el sanatları hazırlanıyor. Bunlar, büyük bir hassasiyet ve beceri gerektirmektedir. Hatta: Dhokra tekniği kullanılan eserlerin hazırlanmasında: çeltik kabuğu, inek gübresi, kırmızı toprak ve balmumu kullanılmaktadır. Metal el sanatları: sanatın en güzel parçalarını oluşturmaktadır. Mutlaka bakın, büyük olasılıkla beğenip satın alacaksınız, başka yerde bulma şansı yok.

Burada: “Karma dans” denilen bir gösteri yapılıyor. Karam ağacı: yöre halka tarafından ibadet edilen bir ağaç olarak önem kazanmaktadır. Söylenenlere göre: eski dönemde büyük bir savaş çıkmış ve genç bir çift, bu ağacın içi boş gövdesine saklanmışlardır. Savaş sonucunda, yalnızca bu genç çift sağ kalırlar. Böylece, o günden sonra, ağaç kutsal kabul edilir olmuştur. Erkek ve kadın dansçılar, bir daire oluşturarak, karam ağacının çevresinde dans ederek ibadet ederler. Dans sonunda ise, süt-pirinç ve bira ile oluşturulan bir karışım ile yıkanır.

Yörede: antik mağaralar var. Dağlık arazide, Kanger Vadisi Milli Park ormanları içinde ve bunları keşfetmek oldukça ilgi çekiyor. Tercih sizin.
Mağaralar: muson yağmurları sırasında ve sonrasında, bir süre için emniyet açısından kapalı tutuluyor. Mağaralara: 8 yaş altı ve 60 yaş üstü olanlar giremiyorlar. Çünkü, genellikle düzensiz ve kaygan bir zemin var. Altı lastik tabanlı ayakkabılar ile girmek gerekiyor. Giriş ücreti içinde: fener ve kılavuz ücreti de bulunuyor.

KAİLASH GUFA

Bu mağarada: en muhteşem sarkıt ve dikitleri görebilirsiniz. Mağara: orman içinde gömülü bulunuyor. Milyonlarca yılda oluştuğu düşünülen mağaranın genişliği 30 metre ve uzunluğu ise, 220 metredir. Derinlik, 55 metredir. Sarkıt ve dikitlerin oluşumunun, damla damla ve 6000 yıl sürdüğü düşünülüyor.

KUTUMSAR MAĞARALARI

Jagdalpur Tiratgarh şelalelerinin yakınındadır. Şehir merkezine ise, yaklaşık 38 km. uzaklıktadır. Burada, yaklaşık 40 basamaklı spiral bir merdivenden inerek, mağaraya ulaşmanız mümkündür. Mağaraya girerken, fener ve kılavuz kullanmanız şarttır. Mağara içindeki sarkıt ve dikitler: bir usta heykeltıraş titizliğiyle yapılmıştır. Mağara içindeki sulak alanda, yalnızca burada yaşadığı düşünülen “kör balık” bulunuyor.

DANDAK MAĞARALARI

Mağaraya girmek için, yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Mağaranın girişinde, olağanüstü bir kaya oluşumu görülüyor. İçeride ise, sarkıt ve dikitler, kendinizi bir kraliyet sarayına girmiş ve avizeler altında geziniyor izlenimi verecektir. Zemin ise, yumuşak ve kaygandır.

BASTAR SARAYI

Şehir merkezindedir. Bastar krallığının merkezi burada iken yaptırılmıştır. Günümüzde, hükümet tarafından bir anıt olarak koruma altına alınmış, muhafaza edilmektedir.

BASTAR MÜZESİ

Müze, bölgedeki çeşitli kabilelerin yaşam stillerinin mükemmel bir şekilde yansıtıldığı bir yer olarak önem kazanıyor.

KUTUMSAR MAĞARALARI VE KAİLASH GUFA

Bunlar, şehir merkezine 38 km uzaklıkta, Kanger Vadisi Milli Parkı içindedir. Bu mağaralar: Tiratgarh şelalelerine yakındır. Mağaralar içinde, sarkıt ve dikitler var. Mağaralar içinde, rehberler eşliğinde, fener ile dolaşılıyor.

İNDRAVATİ MİLLİ PARKI

Bastar ilçesine, 296 km. uzaklıktadır. 1982-1983 yılları arasında, kaplan rezerv alanı olarak kurulmuştur. Indravati nehrinin kıyısında: tropikal karışık ormanlar yanındadır. Bu ormanlarda özellikle “sal” ağaçları görülüyor. Parkta görülebilecek hayvanlar şunlardır: yabani ayı, panter, benekli geyik, kurt, çakal gibidir.

Parkın ana giriş kapısı: Bhopalpattanam yolunun 22’nci km. de bulunmaktadır. Buraya ulaşmak için havayolu kullanmayı tercih ederseniz: en yakın havaalanı, 486 km. uzaklıktaki, Raipur havaalanıdır.

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar

Chitrakoot Falls-Şelale

Şelale: İndravati nehri üzerindedir. Düşme yüksekliği: 30 metredir. Genişliği ise, yaz aylarında nehirdeki su seviyesine bağlı olarak değişir. Ancak, muson yağışları döneminde, nehir suları, zaman zaman yatağı dışına çıkar. Yaz aylarında ise, sular azalır ve alüvyon taşırlar.

Ancak, muson yağmurları sırasında, nehir suyunun bulanıklaşmasına rağmen, şelaleden düşerken, sular yine bembeyaz görünüyor. Çevre ise, ormanlarla kaplıdır. Buraya: Hindistan’ın Niagara şelaleleri denilir. Özellikle, şelalenin döküldüğü yerde, sık sık ortaya çıkan “gökkuşağı” ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Hindistan Chhattisgarh-Raipur-Bastar

Teerathgarh Falls-Şelale

Bu şelale de, Bastar yöresindedir. Bastar merkezine 35 km. uzaklıktadır. Hindistan ülkesinin en yüksek şelalesidir. Kanger nehri üzerindedir. Aynı zamanda, Milli Park içindedir. Özellikle, park içindeki ormanda, güzel yürüyüşler ve piknik yapmak mümkündür. Şelaleleri, özellikle Ekim-Şubat döneminde ziyaret etmenizi öneriyorum.

Hindistan Delhi

Hindistan Genel

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.