Çin Pekin merkezi yakınları

Çin Pekin merkezi yakınları MİNG MEZARLARI (SHİSAN LİNG)

MİNG MEZARLARI (SHİSAN LİNG)

Pekin şehrinden, Çin seddine giden yol üzerindedir. Pekin şehir merkezine, 50 km. uzaklıkta, kuzeydedir. Giriş ücretlidir. Önceki yıllarda, burası kötü korunmuş ve pek çok mezar harap edilmiştir. Sadece, 1950’li yıllarda, 3 mezar restore edilmiştir.

Burada, Ming hanedanı imparatorlarının mezarları bulunmaktadır. Başlangıç ise: 1407 yılında, Ming hanedanı imparatoru Yonglo tarafından: rüzgarı ve suyu bol olan bir yer bulunması emri üzerine gerçekleşir ve takip eden tarihi süreçte, hanedana mensup 3 imparator hariç, diğerleri buraya gömülür.

Bölgede, 13 mezar var. Hemen girişte ise, yaklaşık 400 yıldır ayakta duran, mermer bir yapı var. Ortadaki kemer bölümü: her imparatorun cenazesi mezara taşınırken kullanılmıştır. Devamında ise, 36 taş savaşçı asker heykeli tarafından korunan “Kutsal Yol (Shendao)” geliyor.

Bu heykellerin: bir kısmında, yüksek konumlu siviller ve askerler ile, diğer bir kısmında ise, fil-aslan-tek boynuzlu at-ejderha gibi gerçek ve mitolojik hayvanlar; birlikte betimlenmiştir.

Bölgedeki en büyük mezarlar: Chang Ling ve Zhao Ling’e aittir ve ziyarete açıktır. Mezarların inşası, yaklaşık altı yıl sürmüştür. Bu mezarlar bölümünde: günümüzde, yer altı geçitlerini ve mağaraları ziyaret edebilirsiniz. İmparator Zhu Di’nin mezarının yapımı ise, tam 18 yıl sürmüştür. Söylenenlere göre: imparator, canlı canlı gömülen 16 cariyesiyle birlikte, burada yatmaktadır.

Alanda ayrıca, bir de ahşap saray yapısı var. İsmi: Kutsal Emanetler Sarayı (Lingendian) Bu yapıda bulunan, süslü tavanı destekleyen yaldızlı sütunun; buraya 5 yıllık bir sürede taşınan dev bir ağaç oyularak yapılmıştır.

Çin Pekin merkezi yakınları MİNG MEZARLARI (SHİSAN LİNG)

1573-1621 yılları arasında hüküm süren imparator Wanli’nin mezarı Dingling ise: yerin 90 basamak altındadır. Buranın yapımında: 30 bin işçi, yaklaşık 7 yıl boyunca çalışmışlardır. Bu yapı: burada, kazı sonucu ortaya çıkarılan tek mezardır. Bu mezar bölümü ziyaret edilebiliyor. Mezar alanında göreceğiniz, ahşap sandukaların da bulunduğu hazineler, 1950 yılında yapılan kazıda bulunanların orijinal kopyalarıdır.

Evet, burada başka kazı yapılamıyor. Çünkü, yeraltındaki mezarlarda yatan imparator ve imparatoriçeler rahatsız edilmek istenmiyormuş.

 

DOĞU QİNG MEZARLARI (DONG QİNGLİNG)

Şehir merkezinin doğusunda, şehir merkezine 120 km. uzaklıkta: Malan vadisindedir. Ancak: Ming mezarlarına göre, daha az kalabalık ve daha güzeldir. Yani, şehirde fazla zamanınız yoksa, Ming mezarları yerine, burayı gezmeyi tercih etmenizi öneririm.

Burada: Qing hanedanına ait, 15 mezar bulunmaktadır. Ünlü imparatoriçe Cixi’nin mezarı da burada bulunmaktadır. Genel toplamda, burada: 5 imparator, 15 imparatoriçe ve 136 cariyenin mezarları bulunmaktadır. Ancak, en muhteşem olanı, Mançuryalı imparator Qianlong ve Kangxi’nin mezarlarıdır. Ayrıca, imparatoriçe Cixi’nin gösterişli ama garip mezarı da görülmeye değerdir.

İmparator Kangxi’nin mezarı: kendisinin, 2 imparatoriçenin ve 3 cariyenin ortak mezarıdır. 54 metre  derinliğe ulaşır. 327 metrekare alanı kapsar. Bu mezarın diğer önemli bir yönü de: duvarları ve tavanlarının tümü, tamamen Budizm ile ilgili taş oymalarla kaplı olmasıdır. Budist metinler, mezarı süslemektedir.

Çin Pekin merkezi yakınları CHENGDE (JEHOL)

CHENGDE (JEHOL)

Pekin şehir merkezinin, hemen kuzeydoğusundadır.

Burada, en ilgi çekici bölüm: İmparatorluk bahçesidir. Bahçe: doğa harikası alanlara kurulmuş eski tapınaklarla birlikte, yaklaşık 10 km. uzunluğunda bir duvarla çevrilidir. Aynı zamanda, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

Buradaki ilk yapılaşmaya: 1703 yılında, İmparator Kangxi zamanında başlanmıştır. Bu yapılaşmada, buraya ikinci bir yazlık saray yaptırılmıştır. Daha sonra ise, diğer imparatorlar, sıcaktan kaçmak için, yine buraya, köşkler-bahçeler-göller-av alanları yaptırırlar.

Ancak, ilk yaptırılan yazlık saray, yani “Bishushanzhuang” (türkçe anlamı: yaz sıcağından kaçış köşkü): deniz seviyesinden 350 metre yüksekte olması nedeniyle, uzun yıllar, hanedan ailesinin yaz sıcaklarından kaçmak için kullandıkları bir yer olmuştur.

Evet, İmparatorluk bahçesindeki gezinize başlamak için:

Lizheng kapısını kullanmanız gerekmektedir. Kapının her iki yanındaki mermer aslan heykelleri, buranın koruyucusudur. Bahçe içinde bulunan saray ve diğer yapılar, günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.

Bu müze alanlarında sergilenenler arasında: porselenler, yeşimler, ok ve yaylar, eski tüfekler ve imparatorların Pekin şehrinden buraya gelirken kullandıkları tahtırevanlar bulunuyor.

Saray arazisinde: birbirine bağlı göller, ormanlar, kazıklı yollar, kemerli köprüler, süslü pavyonlar gibi yerler var. Hemen göl kıyısında: Sis ve Yağmur Kulesi (Yanyulou) bulunuyor. Bu yapı 2 katlıdır. Eski Çin resimlerini anımsatan sisli manzarasıyla, o dönemlerde, imparatorların tercih ettikleri bir yermiş. Göllerde ise: sırıkla çekilen sallar ve kürekle gezilen sandallar ile geziyorlarmış.

Saray ve bahçeleri çevreleyen, 10 km. uzunluğundaki duvarın dışında ise, çeşitli tapınaklar var. Bunlar:

Sekiz Dış Tapınağı: 1713-1779 yılları arasında yapılmıştır. Egzotik çatısı ile dikkat çekmektedir. Tibetliler, Kazaklar ve diğer kuzey halklarının onuruna yaptırılmıştır.

Sumeru Tepesi Uzun Yaşam ve Mutluluk Tapınağı (Xumifushoumiao) : Burası, Lama’nın Tibet’teki ikametgahı örnek alınarak yapılmıştır. Mimarisi: Çin Han ve Tibet tarzındadır. Yaldızlı çatısı ile dikkat çekmektedir. Çevresi, yüksek kırmızı duvarlarla çevrilmiştir.

Küçük Potala Tapınağı (Putuozongchengmiao): Burası, Tibet’te bulunan, Potala Sarayının küçük bir kopyasıdır.

Puning Tapınağı (Puning Si): Bölgedeki  tapınakların en önemlisidir. Çin-Tibet mimari tarzı kullanılarak yapılmıştır. Burada, mutlaka görmenizi önereceğim obje: 22 cm. uzunluğunda, Merhamet Tanrıçası Guanyin heykeli. Bu heykel, beş çeşit ağaçtan oyularak yapılmış ve altınla kaplanmıştır.

Pekin Şehir merkezi

Pekin

Çin Eğlence

yemek kültürü

 

Please follow and like us:

“Çin Pekin merkezi yakınları” için bir yorum

  1. pekin merkezden doğu qing mezarlarına toplu taşıma ile nasıl gidebilirim teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.