Antalya İbradı

Antalya İbradı

İbradı ilçesi, Toros dağlarının arasında, pek kimsenin bilmediği bir yer. Ancak, bir zamanlar ve özellikle Osmanlı döneminde: bürokrasi için yetiştirilen: Paşa, Kadı, Ulema gibi insanların yoğunluğu, buranın önemini ortaya çıkarmıştır. Günümüzdeki öne çıkan özellikler ise, üzüm ve kardelen çiçekleri.

Antalya İbradı

ULAŞIM

İbradı, bağlı bulunduğu il merkezi olan Antalya’ya: 180 km. uzaklıktadır. İbradı-Konya arasındaki uzaklık: 200 km. İbradı-Manavgat arasındaki uzaklık: 93 km. Buraya ulaşmak için, Manavgat üzerinden gitmeniz gerekiyor.

TARİHİ

Bölgede: ilk yerleşimcilerin Hititler olduğu ve daha sonra, Roma döneminde de buranın yerleşim yeri olarak kullanıldığı görülmektedir.

Osmanlı dönemine ait bir kısım paranın bir yüzünde “Duribe fi İbradi” isminin yazılı olduğu görülmektedir. Çünkü: Osmanlı Padişahları, hazine paralarını hep merkezi yerlerde bastırmamış, seyahat ettikleri yerlerde de para bastırmışlar ve bunun hatırasına, paranın bir yüzüne, basıldığı yerin ismi yazılmıştır. Yani, bu da, Osmanlı döneminde, İbradı bölgesinin önemini ortaya koymaktadır.

İlçe, özellikle tarihi geçmişinde geçirdiği üç büyük yangın ile öne çıkmaktadır. 1889 yılında çıkan yangında birçok ev yanmış ve yöre, yeniden inşa edilmiştir. Ancak, bu yangının en büyük özelliği: yerleşim yerinde bulunan, İbradılı Mustafa Efendi denen bir kişinin konağındaki, Zeynep isimli bir cariye tarafından çıkarılmış olmasıdır.

Adı geçen cariye, olayın ortaya çıkması üzerine, idam edilmiştir. Bu idam olayı: Osmanlı imparatorluğunun merkezinde, Ceride-i Havadis gazetesinde yayınlanmış ve  tüm yurtta duyulmuştur.

1990 yılına gelindiğinde, bölge İlçe statüsüne kavuşmuştur.

İbradı isminin kaynağı: Arapçada, kelime anlamı “serin yer” anlamına gelen, Ebret kelimesinden türetilmiştir.

Antalya İbradı

GENEL

Yörenin rakımı, yani denizden yüksekliği: 1300 metredir. Yerleşim yerinin bulunduğu ovanın genişliği 2 km. ve uzunluğu ise 15 km. dir. Manavgat’a kadar giden, Manavgat çayı ise, bölgenin en büyük akarsuyudur. Irmak kıyısında: incir, zeytin gibi bitkiler yetiştirilmekte ve ayrıca, en aşağıda sözünü edeceğim gibi, Alabalık vadisi boyunca, balık restoranları bulunmaktadır.

İklim: yörede Akdeniz iklimi hüküm sürmesine rağmen, yükseklik nedeniyle, gündüz 30 derece civarında olan sıcaklıklar, geceleri 10 dereceye kadar düşmektedir. Nem ise yok denecek kadar azdır. Kışın yoğun kar yağışı görülür. Bu yüzden, belde, yörenin yazlıkçı mekanlarının yapıldığı bir yer olarak, son yıllarda öne çıkmaktadır.

Ekonomik etkinlikler düşünüldüğünde, yöre insanı geçimini: hayvancılık ile sağlamaktadırlar. Hayvancılık denilince, yörede: kıl keçisi öne çıkıyor. Bunun dışında, üzüm etkin tarımsal faaliyetler de yürütülmektedir. Yüksek kesimlerde ise, orman işçiliği öne çıkmaktadır. Özellikle üzüm konusu önemli çünkü, sonbaharda yörede “Üzüm Festivali” düzenleniyor.

GEZİLECEK YERLER

KONAKLAR

İlçe merkezinde, her ne kadar tarihi süreç içinde, yoğun yangınlar yaşanmış olsa da, günümüzde 8 tarihi konak, koruma altına alınmıştır. Tarihi evlere merakı olanlar için ilginç gelebilir. Bu evlerin duvarları: kesme taş ile yapılmıştır. Aralarında ise, ahşap hatıllar konulmuştur. Üst katlar ise, araları sıvalarla doldurulmuş ahşap yapılıdır. Evlerin en ilgi çeken yerleri: pencereleri, kapıları ve oda tavanlarındaki ahşap oyma süslemelerdir.

ARAPASTIK KESTANESİ

Garip isimli bir kestane ağacı. Arapastık. Neden bu ismi almış. Tarih bölümünde, 1889 yılında, burada çıkan yangının, bir Arap cariye tarafından çıkarıldığını yazmıştım. Bu Arap cariye, yangını çıkardığının tespit edilmesi üzerine, burada, bu ağaca asılarak idam edilmiştir.

Ağaç ilginç. Tahminen 1000-1100 yaşında olduğu sanılıyor. Muhteşem büyük. Çevresi 18 metredir. Ağacın hemen yanında, İbradı mezarlığı bulunuyor.

Antalya İbradı

SÜLEK YAYLASI

İlçe merkezine 22 km. uzaklıktadır.

Burada, geleneksel olarak her yıl: Nisan ayının ilk haftası “Kardelen Festivali” düzenleniyor. Kardelenler, 1200-1500 metre yükseklikteki Toros dağlarında, kendiliğinden yetişmektedir. Ancak, bilinçsizce söküm nedeniyle, sayıları gittikçe azalmaktadır.

KARGIHANI KERVANSARAYI

Selçuklu eseridir. Günümüzde oldukça harap durumdadır. Selçuklu döneminde, Antalya-Konya arasındaki en kısa yol buradan geçiyor. Han yapısı: 50 x 45 metre boyutlarındadır. Ortadaki avlunun çevresinde, odalar görülüyor. Her odanın tavanında, bir pencere bulunuyor. Kapının tam karşısında ise, taştan oyulmuş hayvan yemlikleri var.

 

MAĞARA

İlçe merkezine, 7 km. uzaklıktaki Ürünlü köyünün, 5 km. güneydoğusunda, derin ve sarp bir yamaçtadır. Buraya ulaşmak için: Akseki-İbradı-Ürünlü köyü yolu takip edilmesi gerek.

Ürünlü köyünden, mağaraya ulaşabilmek için, muhtemelen 1 saatlik yolculuk yapmanız gerekiyor. Mağaranın bulunduğu yer, milli park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Ancak, mağara günümüzde turizme açılmamıştır. Mağarada, 200 metre uzunluğunda bir yer altı gölü var ve buraya botlarla girmek mümkün.

Gölün sonunda ise, 44 metrelik dik bir traverten bölüm üzerinden, mağaranın ikinci katına çıkılıyor. Ancak, buraya çıkılabilmesi için, özel teçhizat ve çivili ayakkabılar gerekiyor. Burada da, 130 metre uzunluğunda, ikinci bir sığ göl var. Mağaranın toplam uzunluğu: 1850 metredir. Mağara: Altınbeşik-Düdensuyu mağarası olarak isimlendirilmektedir. 1966 yılında bulunmuştur. Mağara içinden çıkan su: Beyşehir gölü ile irtibatlıdır.

ALABALIK VADİSİ

İlçe merkezinin 8 km. güneyinde, Manavgat çayı üzerindedir. Vadinin uzunluğu: 15 km. olup, çevresinde yemyeşil bir orman ortamı var. Vadinin ortasından geçen Manavgat çayında ise, bol miktarda alabalık var. Irmak kıyısındaki restoranlarda, alabalık yiyebilirsiniz. Ayrıca, günübirlik piknik yerleri de var.

Antalya şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.