Ulaşımı zor bir yer. Aydın-Milas arasında, ara yani pek kullanılmayan bir yol üzerinde. İlçenin hemen girişinde, büyük karpuz maketleri var. Yani, bunları görünce, burada karpuzun meşhur olduğunu hemen anlıyorsunuz.
ULAŞIM
Karpuzlu ilçesinin, il merkezi olan Aydına olan uzaklığı: 56 km. dir.
Aydın-Çine-Yatağan yolu üzerinden: Çine öncesinde veya Çine içinden sapılarak ulaşılır. Yeri, nispeten biraz sapa kalıyor. Karpuzlu-Çine arası uzaklık: 29 km. Karpuzlu-Milas arasındaki uzaklık: 31 km. Karpuzlu-Kuşadası arasındaki uzaklık: 117 km. Karpuzlu-Nazilli arasındaki uzaklık: 107 km. Karpuzlu-Söke arasındaki uzaklık: 107 km. Karpuzlu-İzmir arasındaki uzaklık: 186 km. Karpuzlu-Fethiye arasındaki uzaklık: 228 km. Karpuzlu-Muğla arasındaki uzaklık: 98 km.
TARİHİ
Yörenin, Karpuzlu olmadan önceki ismi “Demircidere”. Cumhuriyetin ilk yıllarında, burada, Demircidere isimli bir köyün varlığı biliniyor. Buraya, bu ismin verilmesinin nedeni ise: köyün hemen yanından geçen derenin kıyısında bulunan birkaç demirci dükkanı. 1971 yılından sonra, Demircidere ismi “Karpuzlu” olarak değiştirilmiştir. Bu isim ise, Karpuzlu ovasından gelmektedir.
İsim kökeniyle ilgili incelemeden sonra, buranın tarihine ait, birkaç cümle söylemek istiyorum. Antik dönemde, bu yörede kurulan Karia devleti, bu yöreyi de içine almıştır. Karyalılar, MÖ.4000 yıllarından itibaren, yörede görülmeye başlanırlar.
Tarihi süreç içinde, İlçenin bugün kurulu bulunduğu yer pek öne çıkmasa da, Alinda isimli antik kent, önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Alinda şehri ise: önceleri Hititlerin elinde iken, daha sonra Büyük İskender tarafından ele geçirilmiş ve MÖ.328 yılında, Karia kraliçesi Ada’ya verilmiştir.
GENEL
İlçe arazisi: engebelidir. Genel bitki örtüsü: çam ormanları ve zeytinliklerden oluşur.
İklim değerlendirildiğinde: yazları sıcak ve yağışsız, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz ikliminin egemen olduğu görülür.
İlçe toprakları verimli değildir. Karpuzlu ovasında ise: her ne kadar mısır ve pamuk üretimi yapılsa da, sulu tarım olmadığından, sadece belli bir kesimin ekonomik kalkınmasını olumlu yönde etkilemektedir. Yani, yaşam tarıma bağlı olarak sürdürülüyor. En başta da söylediğim gibi, teknolojik gelişmelerden de, pek nasibini alamamış bu şirin ilçemiz, günlük yaşamda halen geleneklerini sürdüren insanların yaşadığı bir yer olarak önem kazanmaktadır.
GEZİLECEK YERLER
ALİNDA
Aydın-Muğla kara yolunun, 30. km. den ayrılın ve 26. km. lik bir yolu takip ederek, buraya ulaşabilirsiniz. Antik dönemde, önemli bir “Karia” kenti olarak öne çıkıyor.
Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre: Hekatomnos’un kızı Ada; kardeşi Piksodaros tarafından Hallikarnassos (Bodrum) tan kovulunca, MÖ.340 yılında, Alinda şehrine gelir. Bu şehri, kendisine başkent yapar. Şehir, bir süre sonra “Aleksandria” olarak isimlendirilmeye başlanır.
Kent: MS.3.yüzyılda, kendi adına para basar. Bizans döneminde ise, piskoposluk merkezi olur.
Kentin çevresi: sur ile çevrilmiştir. Sur duvarları: yer yer kulelerle desteklenmiş ve granit taşından yapılmıştır. Bu sur duvarları: oldukça iyi korunmuş olarak, günümüze ulaşmıştır.
Sur duvarlarını görebilirsiniz. Bunların dışında: şehre su sağlayan su kemerleri de, görülebiliyor, yer yer iyi korunmuş olarak günümüze ulaşmıştır. Akropolün batısındaki su kemeri: 4 ayak üzerine oturmuş, yuvarlak kemerlidir.
Antik kentte: günümüze ulaşan en güzel yapı ise: Agoradır. Agora: dikdörtgen planlı, güneyinde Pazar yapısı bulunmaktadır.
Tiyatro: Akropolun güneybatı eteğindedir. Doğal bir eğime oturtulmuş, güneydoğuya bakan caveası, gayet iyi korunmuştur. Sahne binası tamamen yıkılmış olan yapı, Helenistik dönem özelliklerini taşımaktadır. Ancak, Roma döneminde de çeşitli ilaveler yapılmıştır.
Akropolde: sadece yerleri belli olan, 2 tapınak temeli bulunmaktadır.
Nekropol: Şehrin güney eteğinde yoğunlaşmıştır. Çünkü: Karpuzlu evlerinin arasında, günümüzde birçok Karia tipi lahit görülmektedir.
Aydın ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.
Çine tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.
Yatağan tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.
hiç güzel değil