Osmaniye Hasanbeyli

Osmaniye Hasanbeyli

Osmaniye il merkezine 35 km. uzaklıktadır. En yakın yerleşim yeri olan, Bahçe ilçesi ise, Hasanbeyli İlçesine, 27 km. uzaklıktadır.

Osmaniye Hasanbeyli

TARİH

Bölgede, bilinen tarihi geçmişte: Elamlar, Sümerler, Babiller, İyonlar, Mısırlılar, Fenikeliler, Etiler, Romalılar ve Osmanlılar yerleşerek, uygarlık kurmuşlardır. İlçeye: Malatya yöresinden gelen Fettanlı ailesi, Ferizeoğulları ve Kocabeylerden sonra, çevre köylerden gelen insanlarla, nüfus artmaya başlamıştır.

I. Dünya Savaşından sonra, İngiliz ve Fransız işgali ve sonrasında işgal bitirilmiştir.

İlçe belediyesi, 1975 yılında kurulmuştur. 1996 yılında ise, ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Osmaniye Hasanbeyli

 

GENEL

İlçenin önemi: Çukurova’yı doğuya bağlayan, Nurdağı geçidi üzerinde bulunmasıdır. Amanos dağlarının doğu yamaçları üzerindedir.

İlçe merkezi: denizden 800 metre yüksekliktedir. Yaz aylarında, Osmaniye il merkezinin yaylası durumundadır.

İlçe Belediyesi, 1975 yılında kurulmuştur.

İlçenin ekonomisi, tarıma dayalıdır. Tarım sektöründe: tahıl, meyve ve sebze üretimi öne çıkar. Bölgede yoğun olarak üretilen kiraz nedeniyle “Kiraz Festivali” yapılmaktadır. Bölgenin en güzel domates ve kirazları, bu ilçede yetiştirilmektedir.

1995 yılından bu yana, burada, yivsiz tüfekle, atıcılık yarışmaları yapılmaktadır.

NE YENİR NE İÇİLİR

Hasanbeyli ilçesinde, kiraz öne çıkıyor. Zamanında giderseniz, mutlaka burada kiraz yemelisiniz.

KİRAZ FESTİVALİ

Kiraz festivali ile yörenin isminin duyurulması ve Pazar alanlarının çoğaltılması hedeflenmektedir. Festivalde konaklara 1.5 ton kiraz dağıtılıyor. Festivalde: en iyi kiraz yetiştiricisi, Kiraz güzeli ve Kiraz Yakışıklısı seçimleri yapılmaktadır.

Osmaniye Hasanbeyli

GEZİLECEK YERLER

Osmaniye Hasanbeyli Almanpınarı Yaylası

ALMANPINARI YAYLASI

Özellikle, yaz aylarında, buranın nüfusu, yaklaşık 5000 kişiye kadar ulaşmaktadır. Alman pınarından doğup, İlçe merkezinden geçen ve Kalecik barajına akan bir dere var.

İlçe merkezine, yaklaşık 4 km. uzaklıkta olan yaylaya ulaşım için kullanılan yol, asfalt ve güzel. Yayla: bağ ve bahçeler arasında bulunması ile, muhteşem bir doğal güzellik sunuyor.

Yaylada: kır kahvesi, lokantalar, bakkal ve fırınlar var. Ayrıca, çadırla kamp yapmak ta mümkün. Peki neden buraya Alman pınarı denilmiştir?

Çünkü buradaki yolları Almanlar yapmıştır. Eskiden, bu yollar anayol olarak kullanılıyormuş, otobüsler buraya yanaşır, yolcular burada yemek yermiş.

Bu pınardan su içer ve yola ondan sonra çıkarlarmış. Buranın suyu şeker gibidir, insanlar gelir sularını buradan doldurur ve giderler.

Osmaniye Hasanbeyli Kara burç

 

KARABURÇ

İlçe merkezinde 752 metre rakımlı konumlu Karaburç, neredeyse tamamen yıkılmış, sadece 3 metre yüksekliğe sahip tek bir duvarı ayakta kalmıştır. Evlerle çevreli olan burç duvarı, ancak uzaktan ayırt edilebilmektedir. Burası küçük bir gözetleme kulesi olarak tanımlanmaktadır.

Osmaniye Hasanbeyli Karafenk Kalesi

KARAFENK KALESİ

İlçe merkezinin 7 km. doğusunda, Hürriyet mahallesi, Karafenk semtindedir.1180 metre rakımdadır.

Bu kale: dört köşesinde gözetleme kuleleri olan, basit bir yapıdır. Kare planlıdır ölçüleri 10.60 x 11 metredir.

Bu gözetleme kulelerinin yüksekliği: 5 metredir. Kuzeybatıda bulunan kule, en yüksektir. Kuzeybatıdaki kulenin taşları dökülmüş olmasına rağmen, temelden yukarıya  doğru, konik bir yapı göstermektedir.

Yapıldığı tarih ve yapanlar hakkında, maalesef herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak Edward isimli araştırmacıya göre: kalenin plan tipi Bizans ve Arap sınır kalelerini ardırır ve buna bağlı olarak yapının Arap kaynaklarında geçen al-Kanisha as-Sawda olabileceği belirtilmektedir.

Kale yapısı incelendiğinde: kara taş kullanılarak yapıldığı, duvarlarında üst örtüyü taşıyacak ahşap hatıl boşluklarının bulunduğu, çatısının ahşap olduğu ve iki katlı olarak yapıldığı anlaşılmıştır. Bunun dışında: kale içinde, eskiden kalma herhangi bir mimari öğe bulunmuyor.

Kalenin batı yönünde, ilginç mezar taşları bulunan mezarlık var. Bu mezar taşları: insan motifini andırıyor. Mezarların üstüne konulan taşlar, çok basit işçilikle yapılmış. Kale içine zamanında yapılan köy evi betonarme olarak genişletilmişse de kullanılmamaktadır.

Kalenin kuzey duvarı kısmen çökmüştür diğer kısımlarında da statik sorun vardır ve kale duvarlarının acil olarak onarılması gerekmektedir. Sonuç: ziyaret etmenizi öneririm, merkeze fazla uzak olmayan ve ilginç bir yapıdır.

SAVRANDA-KAYPAK-SAVURAN KALESİ

Kalecik köyündedir. Yaklaşık 652 metre rakımdadır. Kalecik barajının yanındadır. Osmaniye il merkezine, 30 km. uzaklıktadır. Kalenin çevresi, takriben 800 metre civarındadır. Surlarının yüksekliği 10 metre ve burçlarının yüksekliği ise, yine 10 metre yüksekliğindedir.

12 burcu ve kulesi bulunmaktadır. Kaleye her iki yanı iki yuvarlak kuleli ana kapıdan girilir. Kalenin, Baraj gölüne hakim manzarası ve konumlu olduğu tepe üstünde görüntüsü mükemmeldir.

Kale içindeki boş bölümde, çam ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca, bu bölümde: su sarnıçları ve bina kalıntılarını görebilirsiniz.

Osmaniye Hasanbeyli Çan Çan Mağarası

ÇAN ÇAN MAĞARASI

İlçe merkezinde, Karapınar mevkiindedir. Burası: bir mezar mağara şeklindedir. Roma döneminden kaldığı tahmin edilmektedir.

YANIKKIŞLA MOZAİKLİ ALANI

İlçe merkezine bağlı Yanıkkışla köyü, Yalangoz mevkiinde, 2004 yılında tescil edilmiş olan Yanıkkışla mozaiğinin bir bazilikaya ait olduğu ve yapının apsisinde derin bir kaçak kazı çukuru açıldığı, mozaiğin en az üç kısımdan kaçak kazı çukurlarıyla parçalandığı ve art arda dizilmiş olarak yürüyen hayvan figürlerinin betimlendiği mozaik panonun 4 metrelik kısmının itina ile kesilip çıkartılmış olduğu gözlemlenmiştir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.