Viyana Tarih

Viyana Tarih

İLK KURULUŞ

Viyana şehrinin ilk kuruluşu: MÖ.500 yıllarında, Galya bölgesinden göçen Keltler tarafından sağlanmıştır.

TAKİP EDEN DÖNEMLER

Roma imparatorluğu döneminde: doğu sınırlarını savunmak için buralara gelen Romalı askerler, garnizonlarını, günümüzdeki İç kentte “Hoher Markt” bölgesinde kurarlar.

MS.280 yılında, Roma İmparatoru Probus, Viyana ormanlarının eteklerinde üzüm bağları kurar ve gelecek nesillerin minnettarlığını kazanır. Zaten, günümüzde, buradaki yani Heiligenstand bölgesindeki bir sokağa, imparatorun ismi, yani “Probusgasse” sokağı ismi verilir.

Hun İmparatoru Atilla; 453 yılında, şehre yaklaşır. Fakat, şehri ele geçiremeden ölür. Daha sonraki 600 yıl boyunca: şehri işgal etmek için uğraşan kavimler şunlar: Gotlar, Franklar, Avarlar, Slavlar, Macarlar. Sonunda: Frank kralı şehirdeki Hıristiyanlara destek verir. Kentin ilk kilisesi: 740 yılında, Ruprechtskirche kurulur. Takip eden dönemde, iki kilise daha yapılır. Bunlar: Maria am Gestade ve Peterskirche kiliseleridir.

1156 yılında

Roma İmparatorluğu tarafından, Babenbergler’e, Avusturya Dukalığı bağışlanır. İlk dük: II. Heinrich Jasomirgott olur. Bu dük: hükümdarlık sarayını: günümüzdeki “Platz am Hof” civarında kurar. Böylece: Viyana’da “Altın Çağ” başlar. Sanat, ticaret ve işçilikte yaşanan büyük başarılar, birçok tüccarın buraya gelmesine neden olur.

Evet, tarihi süreci incelemeye devam ediyorum. Haçlılar tarih sahnesine çıktıklarında, Viyana, haçlılar tarafından yerleşim ve konaklama yeri olarak kullanılır. Kudüs şehrine giden rahipler: Schottenstift Manastırını kurarlar.

Viyana Tarih

1469 yılında, Viyana’nın piskoposluk olabilmesi için Roma’nın onayı alınır. 15.yüzyıl: tamamen sorunsuz geçer. Macarlar, 1485 yılında, beş yıl süreyle, şehri kuşatırlar. 1529 yılında ise, bu kez, Osmanlılar, Viyana şehrini kuşatırlar. 18 gün boyunca, kenti felce uğratırlar. Kenar mahalleler ele geçirilir. Ancak: İnere Stadt bölgesi, saldırılara dayanır ve Osmanlı kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalırlar.

1577 yılında, şehirde

Protestan ibadeti yasaklanır. 1679 yılında, şiddetli bir veba salgını, şehri perişan eder. 1683 yılında, yeniden Osmanlı kuşatması görülür. Savoy Prensi Eugene: Osmanlılara karşı zafer kazanmasının ardından sahip olduğu servet ile: günümüzün ünlü “Belvedere Sarayı” nı yaptırır. Aslında: bir Fransız olan prens; Paris’te doğmasına rağmen, 1683 yılında, Osmanlılara karşı sürdürülen savaşa  destek vermek üzere, Viyana şehrine gelir. Sonraki, 30 yıl boyunca: Avusturyalıların yanında, gerek Osmanlılara ve gerekse Fransızlara karşı savaşır. 1697 yılında, Başkomutan olur.

Evet, takip eden süreçte

Viyana’da, bir imparatoriçe egemenliği ele geçirir. İmparatoriçe Maria Theresa. Bu şahıs: dindar, sıcak ve duygusal yapısı ile, şehirliler üzerinde etkili olur. Müzik başta olmak üzere, her türlü sanatın hamisi olur. Konserler ve operaların sergilenmesini sağlar. Dönemin etkili müzik ustaları: genç Joseph Haydn ve 6 yaşındaki Wolfgang Amadeus Mozart. Sonraki yıllarda: şehir, bu müzisyenler sayesinde, “Müziğin Şehri” olarak ün kazanır.

Daha sonra, imparatoriçenin oğlu II. Joseph başa geçer. Ancak: devrimci dalga hızla yayılmaktadır. Köylülerin, Protestanların ve Yahudilerin hayatlarının düzenlenmesi için, çeşitli reformlar yapılır. Ancak, yine de Fransızlarla aralarında çekişmeler bitmez. 1810 yılında, İmparator Franz, kızı Marie Louise’i, düşmanı Napoleon’a vermekten çekinmez. Bunun sonucunda, Viyanalılar huzurlu bir yaşama sahip olurlar.

1848 yılında: Viyana, Avrupa çapında yayılan bir devrim dalgasına kapılır. İmparator Ferdinand: tacı ve tahtı terk eder. Yerine, yeğeni Franz Joseph geçer. 1873 yılında, şehirde, “Dünya Fuarı” düzenlenir. Sigmund Freud, Üniversite de yüksek bir konuma getirilir. Adolf Hitler: ciddiyet eksikliğinden nefret edip, şehri terk eder.

1914-1918 yıllarında süregelen “Dünya Savaşı”: Viyana şehrini ekonomik ve sosyal bir yıkımla baş başa bırakır. Avusturya İmparatorluğu: Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Yugoslavya gibi ülkelerde bulunan bir kısım toprağını kaybeder.

13 Mart 1938 tarihinde, kendisini kurtarıcı olarak gören şehirliler tarafından, Hitler ve Nazi birliklerinin geçit töreni alkışlanmaktadır. Şehirde yaşayan 180 000 Yahudi için ise, bu bir ölüm sebebidir. Evet, Savaştan sonra, şehir 4 bölgeye ayrılır. İnere Stant: Amerikalılar, Ruslar, İngilizler ve Fransızlardan oluşan bir gurubun yönetimine bırakılır.

1955 yılında, Viyana şehrinin tarafsızlığı onaylanır. Şehirde: Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu ve OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) kurulur.

1995 yılında, Avusturya, Avrupa Birliğine girer. Şehir, böylece, bir kez daha Avrupa’da aktif rol oynamaya başlar.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.